Nieuws

29 november 2021

Vlaams minister Lydia Peeters over cijfers eerste helft 2021 rijden onder invloed

Voor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is het tegengaan van rijden onder invloed (alcohol, drugs en medicatie) een van de speerpunten binnen het nieuw Vlaams Verkeersveiligheidsplan. Dat wil minister Peeters enerzijds doen door sensibilisering maar anderzijds ook door de handhaving, in samenwerking met het federale bestuursniveau, op te drijven. “Rijden onder invloed is nog steeds een van de grootste killers in het verkeer”, aldus minister Peeters. In België speelt bijvoorbeeld alcohol een rol in 1 op 4 dodelijke ongevallen. Als we willen werken aan meer verkeersveiligheid en minder (dodelijke) ongevallen moeten we dus hard inzetten op deze problematiek. Anderzijds moet ik ook wijzen op de verpletterende verantwoordelijkheid van iedereen die zich in het verkeer begeeft. Het blijft een individuele keuze om onder invloed achter het stuur te kruipen.”

De cijfers van de federale politie tonen dat in de eerste helft van 2021 5.060 Vlamingen betrapt werden op het rijden onder de invloed van drugs. Wat rijden onder invloed van alcohol betreft, gaat het om 8.192 inbreuken in Vlaanderen.

Verkeersveiligheidsplan

In de zomer van dit jaar lanceerde minister Peeters het nieuw Vlaams Verkeersveiligheidsplan 2021-2025. Het tegengaan van rijden onder invloed is een belangrijk aandachtspunt in dat plan. Zo wil minister Peeters verder het bewustzijn verhogen over de gevaren van rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicatie bij het brede publiek met de campagne ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt” en de BOB-campagne. Daarnaast willen we ons ook op specifieke doelgroepen richten om de gevaren van rijden onder invloed van medicatie extra onder de aandacht te brengen door de medische sector (artsen, apothekers) en seniorenorganisaties sterker te betrekken, zodat ook zij mee kunnen inzetten op veiliger verkeer.”

Rijopleiding

Binnen de rijopleiding en het daaraan gekoppelde terugkommoment blijft minister Peeters aandacht schenken aan rijden onder invloed (alcohol, drugs én medicatie). Ook buiten de rijopleiding grijpen we opportuniteiten aan om doorgewinterde bestuurders bewust te maken van de gevaren van alcohol, drugs en medicatie in het verkeer.”

Verder benadrukt minister Peeters dat ze recent samen met de andere gewesten en het federale niveau het Interfederaal verkeersveiligheidsplan ‘All for Zero’ heeft onderschreven waar er via samenwerking extra zal ingezet worden om de controles op rijden onder invloed van alcohol en drugs op te drijven.

Vlaams minister Lydia Peeters: Drugs en alcohol in het verkeer zijn onverantwoord en zorgen jaarlijks voor heel wat menselijk leed. We moeten er dan ook niet flauw over doen: elke bestuurder, iedereen die zich in het verkeer begeeft, draagt een verpletterende verantwoordelijkheid. Gelukkig is er een meerderheid die ervoor kiest om nooit onder invloed te rijden. . In de verkeersongevallenstatistiek is elk cijfer hoger dan nul onaanvaardbaar. Dat moet ons uitgangspunt zijn, iedere dag opnieuw.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief