Nieuws

9 mei 2019

Vlaams Minister Peeters lanceert 'Nearly Off Grid'-technologie van Posetron

Belga | Energieopslagspecialist Posetron heeft als eerste in België het 'Nearly Off Grid'-concept gelanceerd, een slim opslagsysteem waarbij het volledig verbruik achter de batterij zit en dat enkel indien nodig en bij gunstige omstandigheden van het net gebruikmaakt. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) drukte donderdag op de lanceringsknop in het hoofdkantoor in Peer. Posetron investeert in totaal 130.000 euro in de technologie.

Door Nearly Off Grid te gaan, kan steeds de goedkoopste beschikbare energie - hernieuwbaar of van het net - gekozen worden. Het opslagsysteem kiest voor een van beide soorten energie door rekening te houden met variabele nettarieven, weersvoorspellingen en energie-overschotten op het net.

"Ons volledig verbruik zit achter de batterij. We maken enkel gebruik van het net indien nodig. Het zelflerend systeem houdt onder meer in de gaten hoe het weer is en of er veel zon is", legt mede-eigenaar Marc Thewis uit. "De onderdelen van de technologie op zich bestonden al, maar het concept is volgens mij uniek in Europa."

Dankzij de nieuwe technologie kan men zoveel hernieuwbare energie opwekken en opslagcapaciteit plaatsen als nodig is, zonder beperkingen van de netbeheerder. Men hoeft immers geen energie terug op het net te plaatsen. In eerste instantie is de oplossing gericht op bedrijven die ook 's nachts veel energie verbruiken of niet over voldoende capaciteit van het grid kunnen beschikken.

"Het slim gebruikmaken van lokaal opgewekte groene stroom in combinatie met energieopslag is een volgende belangrijke stap in onze energietransitie", zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld). "Hier in Peer zet men bestaande technologie op een enorm innovatieve manier in. Slimme software zal dat proces ook blijven verfijnen en optimaliseren. We mogen trots zijn dat het 'Nearly Off Grid'-concept op deze manier door een Limburgse kmo ontwikkeld is."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief