Nieuws

27 mei 2019

Vlaams minister Peeters opent nieuwe vestiging van De Kringwinkel in het Maasland

De Kringwinkel Maasland | De Kringwinkel Maasland is een door de overheid erkend maatwerkbedrijf met als doelstelling zoveel mogelijk personen - met een afstand tot de arbeidsmarkt – te werk te stellen. Wij trachten deze mensen enkele jaren te begeleiden en op te leiden om nadien een job in de reguliere economie te kunnen opnemen. Momenteel worden 120 personeelsleden te werk gesteld.

De tweede doelstelling is het verbeteren van het milieu: Door gebruikte maar nog goede spullen een nieuw leven te geven, wordt de afvalberg kleiner. Goederen die niet meer bruikbaar zijn worden zorgvuldig uitgesorteerd en kunnen zo opnieuw als grondstof aangewend worden.

De Kringwinkel Maasland zamelt jaarlijks ongeveer 1500 ton kringwinkelgoederen, 1200 ton oud papier en 1000 ton glas in. Dit gebeurt volledig in eigen beheer: met eigen vrachtwagens en personeelsleden.

De Kringwinkel Maasland is uitsluitend actief in de gemeenten Lanaken, Maasmechelen, As, Oudsbergen, Dilsen-Stokkem, Maaseik, Bocholt, Bree en Kinrooi. Naast de traditionele kringwinkelactiviteiten als inzamelen, herstellen en verkopen van kringwinkelgoederen, beschikken wij over een aantal ateliers waar nieuwe of vernieuwde producten worden geproduceerd. Wij herstellen electro, fietsen en meubels, maar produceren zelf ook textiel en houten voorwerpen.

Daarnaast werd, sedert de oprichting in 1994, expertise opgebouwd inzake huis aan huis inzameling en verwerking van glas en papier. Dit gebeurt in opdracht van gemeentebesturen.

Deze nieuwbouw kostte 1 600 000 euro en bestaat uit 3300 m2 magazijnen, ateliers en burelen. Op het buitenterrein werden verzonken containerkaaien gebouwd, hetgeen het laden van deze containers enorm vergemakkelijkt. Het sobere en functionele gebouw stelt ons in staat om verder te groeien en de logistieke processen efficiënter te beheren – voorheen waren magazijnen en ateliers verdeeld over 3 locaties, hetgeen veel extra (intern) vervoer noodzaakte.

Vlaams minister van Energie en titelvoerend burgemeester van Dilsen-Stokkem Lydia Peeters kwam het nieuwe gebouw officieel openen: “De Kringwinkel Maasland is een belangrijke speler in onze regio. Niet alleen stelt de organisatie 120 mensen lokaal tewerk van wie 30 in onze stad. Daarnaast koos zij voor haar nieuwe centrale magazijn voor een toekomstgericht gebouw dat energiezuinig is en op termijn energie zal opwekken via zonnepanelen. Dit alles samen maakt van dit maatwerkbedrijf een plek die goed is voor zijn werknemers én voor het milieu.”

De locatie Lanklaar werd gekozen omdat dit centraal in het werkgebied ligt en nabij grote invalswegen. De zetel van de onderneming blijft evenwel behouden in Maasmechelen, de gemeente waar het 25 jaar geleden allemaal begon.

De Kringwinkel Maasland is lid van Herwin, de Federatie van Kringwinkelbedrijven en werkt samen met Ovam en Limburgnet.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief