Nieuws

7 maart 2023

Vlaams minister Peeters verlengt termijn voor geautomatiseerd varen in Vlaanderen

Donderdag 2 maart 2023 stemde de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken het ontwerp van decreet over diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid goed. Daarbij werd ook een amendement goedgekeurd om proefprojecten rond geautomatiseerd varen langer mogelijk te maken, met name een toename van 5 naar 10 jaar.

Vlaams minister Lydia Peeters heeft via het Scheepvaartdecreet het kader gecreëerd om testen en proeftuinen mogelijk te maken. Met artikel 70 in het Scheepvaartdecreet werd er een maximale termijn van 5 jaar toegestaan voor het vaststellen van tijdelijke afwijkingen op de geldende voorschriften (bv. bemanning en het besturen van het vaartuig, technische kenmerken of uitrusting van het vaartuig,…). Op vraag van een aantal deelnemende bedrijven verlengt Vlaams minister Peeters deze maximale termijn nu naar 10 jaar.

“Hiermee geven we de bedrijven die deelnemen aan deze proefprojecten meer zekerheid om noodzakelijke investeringen te doen over een langere periode. Ultieme doel is om dat op termijn te verankeren zodat geautomatiseerd varen steeds mogelijk is. Geautomatiseerd varen biedt namelijk kansen voor de binnenvaart ”, zegt minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief