Nieuws

8 februari 2019

Vlaamse overheid werkt aan garanties van oorsprong voor groen gas

Belga | Er wordt volop gewerkt aan een wetgevend kader voor garanties van oorsprong voor groen gas, groene warmte en groene koeling. Dat heeft Vlaams minister voor Energie Lydia Peeters (Open Vld) gezegd op een studiedag rond groen gas en warmtekrachtkoppeling in Merksplas. "Als dit instrument werkt voor groene stroom, waarom dan niet voor gas? "

Minister Peeters sprak op een studiedag in Merksplas, vlak bij de gloednieuwe biomethaancentrale van de intercommunale IOK en op de plaats waar binnenkort een warmtekrachtkoppeling komt om warmte en stroom op te wekken met biogas. "Het debat omtrent de energietransitie was lang gefocust op groene elektriciteit, maar het besef groeit dat we het niet alleen moeten hebben van duurzame stroom, maar ook van duurzaam gas", zeggen de organisatoren Biogas-E, WaterstofNet, COGEN Vlaanderen, Fluxys, Gas.be en IOK. Ze vinden ook dat een registratiesysteem voor groen gas nodig is.

En dat systeem komt er snel, zegt minister Peeters. "We werken momenteel volop aan een wetgevend kader voor 'garanties van oorsprong' voor groen gas." Dit systeem bestaat al voor stroom, waardoor consumenten op hun energiefactuur kunnen lezen hoe en waar hun elektriciteit werd opgewekt. "In de sector hoor ik dat dit echt een stimulans zou kunnen zijn om in te zetten op meer duurzaam gas, want de verbruiker is zich steeds bewuster van de oorsprong van zijn energie."

De doelstelling is om het systeem nog voor de verkiezingen goedgekeurd te kunnen krijgen. De minister wijst ook nog op de openstaande 'groene call' voor ondernemingen en entiteiten om te investeren in nieuwe groenewarmte-installaties. Nog tot 15 februari kunnen steunaanvragen ingediend worden bij het Vlaams Energieagentschap.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief