Nieuws

4 februari 2021

Vlaanderen ontvangt het UCI Bike Region Label

4 februari 2021 - Vlaanderen heeft vandaag van de UCI, de internationale wielerunie, het UCI ‘Bike Region Label’ gekregen. Vlaams ministers Lydia Peeters, Zuhal Demir en Ben Weyts zijn tevreden met de terechte erkenning van Vlaanderen als fietsregio. Het UCI Bike Region Label erkent regio’s die enerzijds belangrijke UCI-evenementen organiseren, maar daarenboven ook sterk inzetten op de promotie van het fietsen voor iedereen.

Functioneel fietsen promoten naar aanleiding van het WK wielrennen

Vlaanderen vroeg het UCI Bike Region Label aan naar aanleiding van de organisatie van het WK Wielrennen dat in september 2021 in Vlaanderen zal plaatsvinden. Dit groots sportief evenement wil Vlaanderen aangrijpen als een opportuniteit om ook het functioneel fietsen (fietsen in woon-werk en woon-schoolverkeer) extra in de verf te zetten. Het ontvangen van dit Label betekent nu een extra duwtje in de rug voor het fietsbeleid in Vlaanderen. 2021 wordt immers niet alleen het jaar van het WK wielrennen, maar betekent ook de start van een nieuwe schaalsprong in het fietsbeleid, waarvoor Vlaanderen, de provincies en lokale besturen de handen in elkaar slaan. Deze samenwerking moet resulteren in fietsdeals, concrete acties die het fietsen in Vlaanderen vooruit stuwen.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft, samen met Toerisme Vlaanderen en Sport Vlaanderen, in juni 2020 de aanvraag ingediend voor het UCI Bike Region Label. Vlaanderen krijgt dit label omdat het aan de voorwaarden van de UCI voldoet. Naast de organisatie van belangrijke UCI-events, heeft Vlaanderen ook kunnen aantonen dat het beschikt over een langetermijnstrategie rond de fiets en werk maakt van een fietsbeleid. Het verbeteren van de fietsinfrastructuur, de promotie van verkeersveiligheid én een duidelijke toename in het fietsgebruik, waren allemaal voorwaarden om dit label te kunnen krijgen.

Fietsreflex bij elke Vlaming creëren

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is erg tevreden dat de inspanningen van de Vlaamse Regering om het dagelijkse fietsgebruik te stimuleren erkend wordt door dit label.

“We hebben de afgelopen maanden massaal de fiets (her)ontdekt, maar willen daar nog verder in gaan. We willen een echte fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt. Ik trek de fietsinvesteringen daarvoor fors omhoog naar een jaarlijks bedrag van meer dan 300 miljoen euro. Daarnaast zal Vlaanderen ook samenwerken met andere overheden. Zo kunnen we snel zorgen voor meer en betere fietspaden en fietssnelwegen”, zegt Lydia Peeters. “Deze erkenning voor onze inspanningen op het vlak van fietsinfrastructuur, voor meer veilige en comfortabele fietspaden en op gebied van verkeersveiligheid geeft een boost om komende jaren verder te werken op het uitgestippelde (fiets)pad.”
"Het 'Bike Region Label' van de UCI bevestigt dat Vlaanderen meer is dan het land van de Flandriens. We zijn het land waar alle fietsers hun gading vinden. Vlaanderen kent honderden fietsroutes en netwerken die je doorheen onze prachtige polders, natuur en langs pittoreske plaatsen brengen. Je kan zelfs met de fiets door het water en de bomen rijden en weldra ook door de heide. En na je fietstocht kan je in onze vele cafés uitrusten bij een welverdiend streekbiertje", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.
“Vlaanderen ontvangt al een prijs alvorens het WK gereden is”, lacht Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Dit label geeft Vlaanderen nog wat extra cachet als fietsregio bij uitstek. Dat zetten we extra in de verf met de 100ste editie van het WK. De koers komt terug naar huis. Wij gaan onze liefde voor de fiets en de koers wereldwijd uitdragen: met het WK zelf én met allerhande randactiviteiten die de fiets als focus hebben.”

Het WK wielrennen op de weg 2021 wordt gecoördineerd door EventFlanders. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief