Nieuws

11 september 2023

Voorbereidende werken voor uitbreiding snelwegparkings E313 Diepenbeek van start

E313, DIEPENBEEK
Vandaag start de aannemer in opdracht van AWV met de voorbereidende werken voor de renovatie en uitbreiding van de bestaande snelwegparkings langs de E313 in Diepenbeek. Vanaf deze week worden er rooiwerken uitgevoerd in de projectzone. Met dit project wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met AWV de verouderde infrastructuur vernieuwen en meteen het structureel tekort aan vrachtwagenparkings in Vlaanderen aanpakken. Het gaat om een investering vanuit Vlaanderen van zo’n 6 miljoen euro. Bij de vernieuwing gaat er veel aandacht naar groen en waterhuishouding op de parking. Op vraag van de omwonenden krijgen de parkings ook een solide omheining en camerabewaking.

Vlaams minister Peeters: “Het project kadert in het aanpakken van het structureel tekort aan vrachtwagenparkings in Vlaanderen. Deze parkings zijn belangrijk voor het welzijn en de veiligheid van de vrachtwagenbestuurders, die hierdoor hun rusttijden kunnen respecteren. We breiden het aantal parkeerplaatsen binnen de contouren van de huidige rustplaatsen in Diepenbeek daarom verder uit. Na de vernieuwing kunnen er een 30-tal wagens en een 43-tal vrachtwagens aan elke zijde van de snelweg plaatsnemen. Daarnaast komen er ook sanitaire voorzieningen, die zijn nu nog niet beschikbaar op de rustplaats.”
“De parkeerplaatsen krijgen een groen kader. Zo voorzien we op iedere site zo’n 100 nieuwe bomen en een heesterhaag als groene buffer ten opzichte van de omgeving. Naast de heesterhaag krijgen de parkings een hoge en stevige omheining om ongewenste bezoekers weg te houden uit de achterliggende woonwijken. Zo spelen we in op de bezorgdheid die de buurtbewoners hebben geuit tijdens de infomarkt en het openbaar onderzoek rond het project,” duidt minister Peeters.

Werken met beperkte hinder

De bevoegde instanties leverden in augustus de nodige omgevingsvergunningen af voor de renovatie en uitbreiding van de snelwegparkings. Nu is ook de officiële wachttermijn voor eventuele bezwaren verstreken. Daarmee staat het licht op groen voor de aannemer om de werken aan te vatten. Hij start met het verwijderen van de aanwezige beplanting om plaats te maken voor de nodige terreinonderzoeken. Aansluitend volgen begin oktober de bijkomende milieuhygiënische bodemonderzoeken en het archeologisch onderzoek op de site. Afhankelijk van de resultaten uit deze onderzoeken start de feitelijke aanleg van de parking begin 2024.

De werken verlopen met minimale hinder voor de parkinggebruikers en de omwonenden. De werkzaamheden situeren zich op beide sites naast de bestaande langsparking en snellaadstation. Die blijven gewoon in gebruik. Alleen tijdens het plaatsen van de asfalt toplaag in de eindfase van de werken zijn de parkings kortstondig niet bruikbaar.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief