Nieuws

3 april 2024

Vrije busbaan Europalaan in Genk en nieuw verkeerslicht worden in gebruik genomen.

De vrije (tram)busbanen op de Europalaan in Genk worden vanaf 3 april 2024 in gebruik genomen. Tussen de rotonde met de Oosterring en het op- en afrittencomplex ‘Genk-Oost’ werd in beide richtingen een vrije bedding aangelegd over een afstand van zo’n 2 km. “Om het openbaar vervoer voorrang te geven wanneer ze de afrit van de E314 verlaten, werd op de Europalaan voor verkeer richting Genk, een nieuw slim verkeerslicht geplaatst. Het is al de derde versnelde ingreep om de elektrische trambus tussen Hasselt en Maasmechelen zo snel mogelijk te laten rijden. Vorige maand werden ook al vrije busbanen in Hasselt en Diepenbeek opengesteld”, aldus de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Het trambusproject tussen Hasselt en Maasmechelen maakt vorderingen. Via een eerste reeks kortetermijnmaatregelen of ‘quick wins’ werden al verschillende segmenten van de vrije bedding gerealiseerd. Vorige maand werden ook al vrije busbanen in Hasselt en Diepenbeek opengesteld, vandaag kan het openbaar vervoer gebruik maken van de busbanen op de Europalaan. Het project is goed voor een totaal investeringsbedrag van 3,5 miljoen euro.

“Op beide weghelften van de Europalaan is de pechstrook omgevormd tot een volwaardige aparte busbaan. De aansluitingen van de Neerzijstraat en Brakenstraat blijven behouden. De bestaande rijstroken voor gemotoriseerd verkeer, twee per richting, kregen nieuwe asfalt en markeringen. Er werden ook nieuwe, moderne vangrails geplaatst. Ter hoogte van de Waterstraat-Brakenstraat zijn de taluds verbreed om ruimte te maken voor de busbaan. Over het hele traject kan regenwater bovendien maximaal infiltreren in de bodem”, vertelt de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Nieuwe verkeerssituatie op Europalaan

Opgelet! Op de Europalaan is een nieuw verkeerslicht geplaatst om de trambus die vanaf de E314 snelweg uit Maasmechelen komt, voorrang te geven op het verkeer uit de richting van As. Dankzij een slim verkeerslicht springt het licht op rood voor het verkeer op de Europalaan als het openbaar vervoer de afrit nadert. Zo kan de (tram)bus veilig en vlot invoegen. Deze nieuwe verkeerssituatie vraagt extra aandacht voor gemotoriseerd verkeer op de Europalaan dat naar Genk rijdt. Het slimme verkeerslicht staat zo’n 150 meter voorbij het kruispunt met de N744 Wiemesmeerstraat. Chauffeurs zijn daar niet gewoon om te moeten stoppen voor een rood licht. Vandaag werd het verkeerslicht getest en vanaf woensdag 3 april 2024 gaat de nieuwe lichtenregeling in voege. Tegelijk gaan ook de nieuwe busbanen open.

Een tweede aandachtspunt is er voor wie vanuit As de rotonde met de Oosterring nadert. Om terug van drie aankomende rijstroken naar twee te komen, moet verkeer op de rechterrijstrook invoegen op de busbaan. De Europalaan oprijden vanuit de Neerzijstraat en Brakenstraat kan voortaan een stuk veiliger omdat een deel van de busbaan als invoegstrook dienst doet. Vanaf morgen beschikt verkeer op de Europalaan opnieuw over de volle capaciteit met twee rijstroken per richting.

www.hovhasseltmaasmechelen.be

Copyright (C) 2024 De Werkvennootschap

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief