Nieuws

23 augustus 2022

Wegen en Verkeer maakt dynamische zone 30-borden klaar voor het nieuwe schooljaar

Vandaag test het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn 949 dynamische zone 30-borden over heel Vlaanderen. Ze werken als op een normale schooldag.

Dynamische zone 30-borden lichten op bij het begin en op het einde van de schooldag, telkens zo’n 45 minuten. Ze verlagen in de buurt van scholen tijdelijk de snelheid op gewestwegen naar 30 km/u. AWV test de werking van alle 949 borden nu om zeker te zijn dat ze goed werken wanneer de scholen openen. Waar nodig, worden ze de komende dagen hersteld.

Borden werken op ritme van school

Dynamische zone 30-borden werken op maat van scholen. Elke school geeft online de eigen lestijden in en die informatie stroomt door naar het bord in de buurt. Vaste verlofperiodes zijn standaard ingevuld, maar ook in het weekend en tijdens vakanties kunnen scholen de borden activeren, denk bijvoorbeeld aan opendeurdagen.

“De snelheid verlagen naar 30 km/u is een van de manieren om de verkeersveiligheid aan scholen te verbeteren. Op drukke gewestwegen werken dynamische zone 30-borden vaak beter dan vaste borden. Door enkel de snelheid te verlagen wanneer het nodig is, groeit het begrip en houden mensen zich beter aan de limiet,” stelt minister Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Samen met steden en gemeenten maakt AWV schoolomgevingen veiliger via een hele reeks ingrepen - van nieuwe lichtenregelingen tot de heraanleg van fietspaden en een betere verlichting van oversteekplaatsen.”

Veiliger fietsen en stappen naar school

Minister Peeters maakte vorig jaar 15 miljoen euro vrij voor een nieuwe subsidieregeling voor schoolroutes op lokale wegen, die de bestaande subsidie voor veilige schoolomgevingen aanvult. Gemeenten kunnen de subsidie vragen voor projecten die de verkeersveiligheid op schoolroutes verbeteren, zodat volledige woon-schooltrajecten veiliger worden gemaakt. 

“Onveilige schoolroutes zijn vaak voorkomende klachten én de reden waarom ouders hun kinderen niet met de fiets naar school laten gaan. Deze legislatuur wil ik de verkeersveiligheid op schoolroutes en in schoolomgevingen drastisch verhogen”, duidt minister Peeters.

Daarnaast trok ze 15 miljoen euro uit voor het wegwerken van knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen. Eind 2020 brachten steden en gemeenten meer dan 800 knelpunten in kaart. 155 van deze punten werden aangepakt in 81 steden en gemeenten. Vandaag werkt AWV op 100 locaties op schoolroutes verspreid over 52 steden en gemeenten. Op 255 locaties gaat binnenkort de spade in de grond of worden er werken voorbereid.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief