Nieuws

29 maart 2024

Werken aan Ecovallei Zwarte Berg gaan volgende fase in

De werken aan de ecovallei op de Weg naar Zwartberg (N76) in Oudsbergen zitten op schema. Tijdens de paasvakantie maakt de aannemer de werf klaar voor de volgende fase: de bouw van de ecovallei zelf. Van woensdag 3 tot en met vrijdag 5 april zal er daarom buiten de spitsuren iets meer verkeershinder zijn.

Versmalde rijstroken

Van 3 tot en met 5 april rijdt het verkeer buiten de spits ter hoogte van de terril van Zwartberg over één versmalde rijstrook in beide rijrichtingen. Voor 9u00 en na 15u00 zijn er wel twee rijstroken beschikbaar. Van 8 tot en met 12 april wordt de pechstrook op het rijvak richting Genk ingenomen voor de werken.

“De aannemer maakt ondertussen de werf klaar voor de volgende fase. Hij legt een nieuw fietspad aan en past de middenberm aan, zodat het verkeer tijdens de bouw van de ecovallei vlot en veilig voorbij de werf kan. Fietsers kunnen tot 8 april nog steeds over het bestaande fietspad rijden. Nadien worden fietsers omgeleid naar het nieuwe fietspad. Na de paasvakantie starten de werken echt. Van 15 april tot eind augustus rijdt het verkeer op de N76 permanent over versmalde rijstroken. Er zullen dan wel altijd twee rijstroken in elke richting beschikbaar zijn, waardoor de verkeershinder relatief beperkt blijft. Tegen midden 2025 moet de ecovallei helemaal klaar zijn”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Ecovallei Zwarte Berg

Ondertussen heeft het project ook een definitieve naam gekregen. Iedereen kon een maand lang stemmen op zijn of haar favoriet. “‘Ecovallei Zwarte Berg’ kwam met 162 stemmen als winnaar uit de bus”, vertelt minister Peeters. Andere mogelijkheden voor de naam van de nieuwe ecovallei waren Opglabbekerzavel (97 stemmen), De Kompel (88 stemmen), Zwartgoud (86 stemmen) en Moorsberg (28 stemmen).

Verbonden natuur

De ecovallei ligt op de N76, tussen de terrils van Zwartberg en Waterschei. Aan beide kanten van de weg liggen kostbare natuurgebieden. De nieuwe ecovallei moet de natuur opnieuw met elkaar verbinden. Het wordt een onderdoorgang van maar liefst 65 meter breed voor grote zoogdieren zoals reeën, dassen en wolven, maar ook zeldzame kleine soorten zoals de knoflookpad en de gladde slang. Het project is, net als het ecoduct op de N71 in Lommel, onderdeel van VAPEO, het Vlaams Actieplan Ecologische Ontsnippering. Het wordt uitgevoerd door De Werkvennootschap in opdracht van het Departement Omgeving. Bouwbedrijf Jan De Nul is de verantwoordelijke aannemer en wordt bijgestaan door studiebureau Sweco.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief