Nieuws

2 oktober 2023

Werken aan N75 in Genk voor trambusverbinding tussen Hasselt en Maasmechelen zijn gestart

Vandaag is op de N75 in Genk de aanleg gestart van de vrije bedding voor de trambus tussen Hasselt en Maasmechelen. Dat zijn de eerste werken op Genks grondgebied voor dit hoogwaardig openbaar vervoersproject, na Hasselt en Diepenbeek. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is tevreden met het vlotte verloop: ‘’Dit is op korte termijn de derde werf die in uitvoering gaat voor de vrije busbanen van de HOV-verbinding tussen Hasselt en Maasmechelen. We investeren hier aan de N75 3,5 miljoen euro (excl. btw), zodat de bestelde elektrische trambussen volgend jaar vlot kunnen rijden. Bovendien roep ik de Genkenaar ook op om mee te komen denken over de verdere vormgeving van het project in Genk op 18 oktober in het stadhuis.’’ Het studieteam gaat dan in gesprek met de inwoners over het reeds verrichte studiewerk.

Genks burgemeester Wim Dries: ‘De aanpassingen zullen zorgen voor een betere en snellere verbinding voor het openbaar vervoer, een positieve verbetering! De verkeershinder zal in samenspraak De Werkvennootschap bekeken worden en zoveel mogelijk beperkt blijven zodat Bret-Gelieren vlot bereikbaar blijft. Ook het bestuur van Bienkenswijer zal betrokken worden bij de volgende stappen die ook pas in een latere fase van impact zullen zijn op hen.’

Tijdens de werken worden busbanen aangelegd op de Europalaan tussen de Oosterring (N750) en de E314. De bestaande pechstroken langsheen de rijweg worden omgevormd tot een vrije bedding. Daarop zal de trambus ongehinderd en zonder conflict met ander verkeer kunnen rijden. De aansluitingen van de Neerzijstraat en Brakenstraat op de N75 blijven behouden. Ook het aantal rijstroken voor auto’s en vrachtwagens wijzigt niet. Aanpassingswerken zijn nodig aan de rijweg en de taluds ter hoogte van de kruising Waterstraat. De werken bieden de kans om aan duurzamer waterbeheer te doen via grachten en een plaatselijke riolering. Het regenwater op de N75, dat momenteel in de riool belandt, wordt afgekoppeld en geïnfiltreerd in de bodem.

Timing en fasering

De werken verlopen in twee fasen die telkens zo’n twee maanden duren. De winterperiode heeft mogelijks een effect op de timing .

Fase 1

Van maandag 2 oktober tot eind november 2023 werken we op de weghelft richting Genk-centrum, aan de kant van Bret-Gelieren. Verkeer passeert de werfzone op één rijstrook per richting op de andere weghelft. Hiervoor voorzien we doorsteken in de middenberm.

Fase 2

Van eind november 2023 tot februari 2024 werken we op de weghelft richting E314 / As / Dilsen-Stokkem en rijdt verkeer op de vernieuwde zijde op 2 x 1 rijstrook. Nu leiden we het verkeer komende vanaf de rotonde door de middenberm naar de beschikbare rijweghelft en iets voor snelwegcomplex 32 ‘Genk-Oost’ weer terug op de juiste zijde.

Impact en hinder

Tijdens de volledige duur van de werken beschikt het verkeer over slechts één rijstrook per richting. Omdat beide richtingen op dezelfde weghelft rijden, geldt een snelheidsbeperking van 70km/u. De op- en afritten van de E313 (complex 32 ‘Genk-Oost’) blijven altijd open en bereikbaar. De aansluiting van de Neerzijstraat op de Europalaan is tijdens fase 1 afgesloten. Wie uit de richting van As komt, gebruikt de rotonde om te keren en rijdt via de Brakenstraat en de Waterstraat (onder de Europalaan door) naar Bret-Gelieren.

Tijdens fase 2 is de aansluiting van de Brakenstraat op de Europalaan afgesloten. Kom je vanaf de rotonde met de Oosterring, dan rij je om via Wiemesmeerstraat en Schepersweg.

Publieksmoment

De trambus zal vanuit Diepenbeek via de Westerring over het kanaal rijden om vervolgens af te slaan op de Europalaan richting het centrum van Genk. Hierna rijdt de trambus over de N75 naar de E314 verder richting Maasmechelen. De aanleg van dit tracé vraagt heel wat infrastructuurwerken en studiewerk.

Op 18 oktober 2023 zal de Werkvennootschap de inwoners van Genk te woord staan over de plannen. Alle inwoners zijn daarvoor welkom in het stadhuis van Genk tussen 17 en 20 uur. Bezoekers kunnen vragen stellen en input geven. Daarnaast zal het studieteam ook verder polsen naar de noden van de inwoners om deze waardevolle info mee te nemen bij het verder uit tekenen van de plannen. Inwoners kunnen zelf kiezen wanneer ze langskomen.

https://hovhasseltmaasmechelen.be/werken

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief