Nieuws

5 december 2019

Minister Peeters licht ‘Werken aan de Ring’ rond Brussel toe in commissie Mobiliteit

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters lichtte vandaag in de commissie het programma ‘Werken aan de Ring’ toe samen met De Werkvennootschap. “Er wordt fors geïnvesteerd in alternatieven voor de auto met meerdere fietssnelwegen en het Brabantnet waaronder drie nieuwe tram(bus)lijnen in de Vlaamse rand.”, aldus Lydia Peeters.

Het programma ‘Werken aan de Ring’ moet de mobiliteit en leefbaarheid in de Vlaamse Rand rond Brussel drastisch verbeteren. “Met dit ambitieus programma investeren we in tal van maatregelen die de mobiliteit in de regio duurzamer zullen maken en die de leefbaarheid rondom de Ring zullen verhogen. De eerste fietssnelwegen zijn al klaar, en De Werkvennootschap werkt de komende jaren druk verder aan de alternatieven. Ook op de Ring zelf pakken we volgend jaar al twee op- en afrittencomplexen aan. Aan Vilvoorde-Koningslo komt een vliegende fietsbrug en de gevaarlijke brug van de Henneaulaan in Zaventem wordt veiliger en duurzamer.” aldus minister Lydia Peeters (Open VLD).

Werken aan de Ring is werken aan een vlottere mobiliteit en duurzame leefbaarheid

Tijdens de commissie gaf de minister en De Werkvennootschap tekst en uitleg bij het volledige programma van Werken aan de Ring want dit gaat verder dan enkel de herinrichting van de RO. Vlaams minister Lydia Peeters: “Het programma bevat een waaier aan maatregelen die de mobiliteit in de regio duurzamer zullen maken en de leefbaarheid rondom de Ring zullen verhogen. Er komen fietssnelwegen, extra openbaar vervoer, mobipunten, betere infrastructuur voor voetgangers en meer ruimte voor groen.”, zegt minister Lydia Peeters

Eerste werken al gestart

Sinds het programma ‘Werken aan de Ring’ aan De Werkvennootschap werd toevertrouwd, zijn al heel wat ingrepen op het terrein gerealiseerd. “Zo ligt de eerste fietssnelweg langs de A12 in Meise en Grimbergen er al, en werd ook in Vilvoorde al gewerkt aan het tracé van de Ringtrambus. De vrije busbanen worden daar allemaal geflankeerd door vrijliggende fietspaden. In 2020 starten de werken aan een heleboel fietssnelwegen, waaronder de HST-fietsbrug over de Ring, de Kanaalroute-Noord in Vilvoorde en Grimbergen. We zullen niet stil zitten”, aldus minister Lydia Peeters.

Twee op- en afrittencomplexen vervroegd aangepakt

Volgend jaar beginnen de werkzaamheden aan twee op- en afrittencomplexen van de Ring, die vervroegd worden aangepakt. Aan de op- en afrit aan Koningslo in Vilvoorde wordt de situatie grondig herzien. Dankzij een vliegende fietsbrug onder de Ring zullen fietsers conflictvrij het complex kunnen kruisen. Er wordt ook meer ruimte voor groen gecreëerd. Daarnaast zal de brug van de Henneaulaan over de Ring in Zaventem volgend jaar vernieuwd worden. Na de herinrichting zal de situatie voor de zachte wegggebruiker veel veiliger zijn, er komt ook een vrije busbaan. Op de brug wordt bovendien een klein ecoduct voorzien, om twee belangrijke groenpolen te verbinden.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief