Nieuws

9 mei 2023

“Seg, bedankt!”: minister Peeters onthult kunstwerk met fietsveiligheidsboodschap in Hasselt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft vandaag in Hasselt een graffitikunstwerk onthuld in het kader van de fietsveiligheidscampagne "Seg, bedankt!". Het kunstwerk ligt langs de druk bereden fietsroute langs het Albertkanaal en vraagt snelle fietsers om bij het inhalen even te vertragen zodat ze andere fietsers niet in gevaar brengen. “Door even in de rol van de andere weggebruiker te kruipen en wat extra aandacht te hebben kan iedereen mee het verschil maken voor meer verkeersveiligheid”, aldus minister Peeters.

Vandaag wordt er meer gefietst dan ooit en de diversiteit op onze fietspaden blijft toenemen. Denk maar aan de komst van de speedpedelec of de opmars van de elektrische fiets. Minister Peeters heeft van de fiets een echte topprioriteit gemaakt in haar beleid, zo stelde ze recent ook een nieuwe fietsambitie voor Vlaanderen voor.

Nog nooit werd er zoveel geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Deze legislatuur maakt de minister maar liefst 1,4 miljard euro vrij voor veilige en comfortabele fietspaden – een ongezien hoog bedrag als we kijken vanwaar we komen. Alleen al in 2023 gaat het om 446 fietswerven in Vlaanderen. Daarnaast ondersteunt deze Vlaamse regering onder impuls van minister Peeters ook de provincies en lokale besturen bij het uitvoeren van hun fietsambities.

Meeste ongevallen gebeuren tussen personenwagens en fietsers

Conflicten tussen personenwagens en fietsers zijn het meest voorkomend in het verkeer, goed voor 22,5% van het totale aantal ongevallen in 2022. 5% van alle ongevallen gebeurt tussen fietsers onderling. De ongevallen tussen fietsers onderling zijn ook gestegen in vergelijking met 2021 (+26%).

“De cijfers zijn niet goed en we moeten daar een kentering in krijgen. Het aandeel van de conflicten auto-fiets blijft zeer hoog, maar we moeten ook oog hebben voor conflicten tussen fietsers onderling, zeker nu er steeds meer en meer verschillende types fietsen zijn. De boodschap op de spoorwegbrug langs het Alberkanaal speelt precies daarop in. We blijven massaal investeren in veilige infrastructuur met maximale aandacht voor actieve weggebruikers én zetten in op sensibilisering, zoals met deze graffitiboodschap”, zegt minister Peeters.

“Seg, bedankt!”

Minister Peeters lanceerde de campagne “Seg, bedankt!” eerder deze maand samen met de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). De campagne zet verschillende gedragstips in de kijker om zo het fietsverkeer veiliger te maken: 

“Het gaat om tips voor fietsers en voor automobilisten. Het zijn eenvoudige regels waarmee weggebruikers elkaar gevaarlijke situaties en ergernissen kunnen besparen: vertraag als snelle fietser even alvorens je andere fietsers inhaalt, kijk als automobilist over je schouder voor je uitstapt, hou afstand als je inhaalt, en verleen voorrang wanneer dat moet”, duidt minister Peeters. 

De tips worden verduidelijkt in vier campagnevideo’s die worden verspreid in een ruime digitale campagne.

Nood aan meer aandacht voor elkaar op de weg

Uit onderzoek van de VSV blijkt dat 32% van de Vlaamse fietsers tussen 18 en 65 jaar in minstens de helft van hun ritten een gevaarlijke situatie met een autobestuurder meemaakt, terwijl 28% in minstens de helft van hun ritten onveiligheid ervaart door snelle fietsers.2 Autobestuurders ervaren zowel met snelle als met tragere fietsers riskante situaties: 26% en 23% van de automobilisten komt in minstens de helft van hun ritten een gevaarlijke situatie met respectievelijk een snelle of tragere fietser tegen. 82% van de weggebruikers zegt dat het verkeer veiliger zou verlopen als fietsers en autobestuurders meer rekening met elkaar zouden houden. De nieuwe campagne roept dan ook op om meer aandacht te hebben voor elkaar in het verkeer.

Meer informatie:

Alle campagnemateriaal is beschikbaar op veiligverkeer.be.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief