Viceminister-president van de Vlaamse Regering
Vlaams minister van Begroting, Financiën, Energie, Cultuur, Media en Jeugd

44 assistentiewoningen op locatie voormalig cultureel centrum

Deel: LinkedIn

De stad Dilsen-Stokkem heeft een bouwvergunning afgeleverd voor de bouw van 44 assistentiewoningen op de site van het voormalig cultureel centrum op de hoek van de Rijksweg en de Europalaan te Dilsen.

Het betreft het eerste private project inzake assistentiewoningen te Dilsen-Stokkem.
Het cultureel centrum van Dilsen dateert van begin jaren 1970 en was het eerste cultureel centrum van Vlaanderen. Ondertussen zijn we meer dan 40 jaar later en werd het gebouw gesloten omwille van bouwfysische problemen en hoog oplopende energiekosten.
Burgemeester Lydia Peeters: “Gezien de ligging van de site langs enerzijds de scholencampus en anderzijds het stadspark Ter Motten, leek deze ons geschikt voor de bouw van assistentiewoningen, in de volksmond ook wel serviceflats genoemd." In 2014werd voor dit project een wedstrijd uitgeschreven. Hieruit werd het beste ontwerp gekozen, met name het project van Bouwonderneming Jehoul uit Bree. Bouwonderneming Jehoul werkt voor dit project samen met architecten Roex&Goyens en de firma Gands uit Antwerpen, die ervaring hebben met de bouw van assistentiewoningen.

De assistentiewoningen zijn voorbehouden voor mensen met een leeftijd van 65 jaar of ouder. De flats hebben een oppervlakte van ongeveer 50 a 70m² en kan men vergelijken met de serviceflats van Het Mazedal te Stokkem. Er is ook een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voorzien in het project, ruimte voor een kleine handelszaak en een ondergrondse parkeergarage.

De assistentiewoningen zullen worden beheerd door een erkende beheersinstantie die ook – indien nodig – zorg op maat aanbiedt aan de bewoners. Dit maakt dat oudere mensen toch zelfstandig kunnen blijven wonen, in een aangepaste leefomgeving. De assistentiewoningen kunnen worden gekocht – als investering – of worden gehuurd via de beheersinstantie.
De projectontwikkelaar zal nog voor het bouwverlof starten met de afbraak van het oude cultureel centrum.