26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
23 oktober 2015
Als u een nieuwe woning wilt bouwen of aan of rond uw woning een nieuwe constructie wil bouwen, werken wil laten uitvoeren of bomen wil vellen, dan heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig. Voor kleine werken volstaat soms een melding bij uw gemeente of geldt er een vrijstelling.
Sinds de invoering van de digitale bouwaanvraag op 1 september 2014, kunnen al meer dan een miljoen Vlamingen gebruik maken van dit systeem. Zij hoeven hun stedenbouwkundige vergunning niet langer in achtvoud en op papier aan te vragen. Het elektronische systeem om vergunningen aan te vragen biedt tal van voordelen. Het is snel en flexibel en met behulp van een internetverbinding, een eID-kaartlezer of een token kunt u de klok rond een aanvraagdossier samenstellen en indienen.
Bovendien is dit digitaliseringsproces van groot belang in het kader van de omgevingsvergunning, de integratie van milieu- en bouwvergunning in één vergunning, die midden 2016 in werking zou moeten treden.
Tegelijk met deze integratie van de vergunningen loopt ook het digitaliseringsproces: omgevingsvergunningen kunnen vanaf dag één digitaal ingediend worden door een bouwheer, en zullen digitaal moeten afgeleverd worden door de bevoegde overheid.
Het is dan ook van groot belang dat zoveel mogelijk lokale besturen starten met het digitaliseringsproces. In Limburg hebben tot op heden nog maar 7 lokale besturen een digitaal omgevingsloket.
Het aantal afgeleverde digitale bouwvergunningen zit wel in stijgende lijn, zo blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van omgeving, natuur en landbouw Joke Schauvliege, op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Lydia Peeters: in Vlaanderen steeg het aantal digitale bouwaanvragen van 10 in oktober 2014 naar 161 in oktober 2015.
Het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem is zelf met de invoering van de digitale bouwaanvraag gestart op 8 april 2015 en leverde intussen 8 digitale bouwvergunningen af. Daarmee staat Dilsen-Stokkem in Limburg op de tweede plaats, na de gemeente Maasmechelen, die reeds als pilootgemeente het systeem invoerde op 1 september 2014.
In heel Vlaanderen maken nog maar 22 van de 308 gemeenten gebruik van het omgevingsloket. De stad Mechelen staat met 36 digitale bouwvergunningen op de eerste plaats in Vlaanderen.
Hieronder vindt u het Limburgs overzicht van afgeleverde digitale bouwvergunningen. De teller staat in Limburg op 41.
Aantal afgeleverde digitale bouwaanvragen & Startdatum
Voor uitvoering van kleine werken werden in heel Limburg nog maar drie digitale meldingen ontvangen, waarvan één in Dilsen-Stokkem, één in Gingelom en één in Lummen.
Of je ook in jouw gemeente een digitale bouwaanvraag kan indienen, kan je nagaan op de website www.omgevingsloket.be.