Nieuws

6 juni 2018

Economisch belang Vlaamse wijnbouw blijft stijgen

Onder andere de klimaatopwarming en het ouder worden van wijngaarden zijn positieve factoren voor de Vlaamse wijnproductie. Al maar meer liefhebbers planten wijngaarden aan. De kwaliteit van de Vlaamse wijnen wordt ondersteund via de toekenning van ‘appellaties’, namelijk de beschermde oorsprongsbenamingen (BOB) en beschermde geografische aanduidingen (BGA). Deze benamingen genieten ook erkenning op Europees niveau. In Vlaanderen werden al vier BOB’s erkend - namelijk de Hagelandse wijn, de Haspengouwse wijn, de Heuvellandse wijn en de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn - en één BGA voor de Vlaamse landwijn.

Voor 2016 is dit de verdeling van wijnbouwers met een appellatie:

2016

Vlaamse Landwijn

7

Hageland

3

Haspengouw

4

Heuvelland

3

Vlaams Mousserende Kwaliteitswijn

5

Producenten zonder erkenning

70

bron: FOD Economie

In 2016 werd in Limburg 116.682 liter wijn geproduceerd en in 2017 zelfs 149.559 liter, veruit de hoogste productie van alle Vlaamse provincies.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de oppervlakte waar wijn verbouwd wordt met vermelding van hetaantal liters.

2015

2016

ha

liter

ha

liter

Vlaamse Landwijn

10,35

59.295

13,35

57.884

Hageland

10,15

50.450

5,22

29.980

Haspengouw

26,26

110.675

24,54

45.909

Heuvelland

9,3

32.797

16,67

63.867

bron: FOD Economie

En het rendement in hectoliter per ha?

Jaartal

Hectoliter/ha

2014

37

2015

46

2016

27

2017

23

bron: FOD Economie

De grensoverschrijdende wijnappellatie “Maasvallei Limburg” werd vorig jaar in december officieel goedgekeurd door Europa en ondertussen verkregen Karel Henckens en Johan Jacobs (Wijndomein Thilesna, Dilsen-Stokkem) het officiële BOB-certificaat, ‘Beschermde Oorsprongsbenaming Maasvallei Limburg’.

Alle wijnen uit de Maasvallei die nu ingediend worden bij de Erkenningscommissie én goedgekeurd worden mogen voortaan het label “ BOB Maasvallei Limburg” dragen.

Ondertussen blijven de hoge accijnzen van vooral de mousserende wijnen een pijnpunt. In Nederland zijn deze verlaagd van €2,09 naar €0,67 per fles. In België bedragen deze accijnzen €2,09.Aangezien accijnzen een federale materie zijn, blijf ik bij mijn collega’s van Open Vld aandringen voor een gelijkschakeling met de ons omringende landen.Wordt zeker vervolgd.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief

Cookies

We onderscheiden volgende types cookies, naargelang hun doeleinden:

  • Essentiële / strikt noodzakelijke cookies:

    Deze cookies zijn nodig voor het functioneren van de website en kunnen niet worden uitgeschakeld. Ze worden meestal geplaatst als reactie op jouw acties, zoals het instellen van privacyvoorkeuren, inloggen of het invullen van formulieren. Zonder deze cookies is een goede communicatie en navigatie niet mogelijk.
  • Niet-essentiële cookies:

    Deze cookies zijn op zich niet noodzakelijk om de website te laten functioneren, maar ze helpen ons wel een verbeterde en gepersonaliseerde website aan te bieden.
    Hieronder vallen:
    • » Functionele cookies:

      Deze cookies stellen de website in staat om verbeterde functionaliteit en personalisatie te bieden (bijvoorbeeld het weergeven van externe video’s). Ze kunnen door ons of door externe partners ingesteld worden wiens diensten we hebben toegevoegd aan onze pagina's.
    • » Analytische cookies:

      Met deze cookies houden we websitebezoeken en verkeer bij, zodat we inzicht krijgen in hoe onze website presteert en waar we kunnen verbeteren. Ze helpen ons te zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers zich door de website bewegen.
    • » Targeting / advertising / marketing cookies:

      Deze cookies kunnen door onze advertentiepartners via onze website worden ingesteld. Ze worden door deze partners gebruikt om een profiel van jouw interesses samen te stellen en je relevante advertenties op andere websites te laten zien.

Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.


Nog meer weten?

Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .

Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te bewaren en statistieken te verzamelen. Als je op de knop "Alles toelaten" klikt, geef je ons toestemming om alle cookietypes te gebruiken.

Wil je meer gedetailleerde informatie of je eigen voorkeur kunnen instellen, gebruik dan de knop "Aanpassen".
Cookie image