Nieuws

26 april 2024

Inhuldiging van het 1.000 ste laadpunt van TotalEnergies in Vlaanderen

Aarschot, 25 april 2024 – TotalEnergies viert een mijlpaal met de inhuldiging van het 1.000ste laadpunt voor elektrische voertuigen in het kader van de door de Vlaamse Overheid georganiseerde uitrol van publieke laadinfrastructuur in Vlaanderen, waarbij TotalEnergies voor Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen verantwoordelijk is. De inhuldiging werd gevierd in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en, titelvoerend burgemeester van Aarschot en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur.

Groei van het Laadnetwerk

Hoewel de laadpaal in Aarschot niet exact het 1.000ste laadpunt is, is het toch een belangrijke mijlpaal voor TotalEnergies. Het bedrijf heeft ondertussen maar liefst 1.118 laadpunten in dienst binnen de MOW-concessie verspreid over Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. 

De laatste maanden zijn we in een stroomversnelling geraakt wat betreft installaties. 2023 eindigden we met 582 laadpunten in dienst, maar alleen al in het eerste kwartaal van 2024 hebben we dat aantal verdubbeld. TotalEnergies zal dit tempo aanhouden of zelfs verhogen», zegt Stefaan De Ganck, Managing Director van TotalEnergies Charging Solutions Belgium.
Het voorzien van voldoende laadinfrastructuur is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen bij EV-bestuurders omdat het hen de gemoedsrust geeft altijd en overal te kunnen laden. Tegelijk willen we hiermee het vertrouwen in EV-voertuigen vergroten waardoor de drempel om over te stappen op elektrisch rijden wordt verlaagd», aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het is daarom ook mijn ambitie om te zorgen voor de versnelde uitbouw van zowel publieke, semi-publieke als private laadpunten in Vlaanderen. Momenteel telt Vlaanderen meer dan 34.000 laadpunten en daarmee zijn we de snelst groeiende regio qua laadinfrastructuur in Europa.
"Meer en meer mensen rijden elektrisch, en dus is het belangrijk om voldoende laadplek te voorzien, zeker in dorpscentra. Ik ben dan ook heel blij met dit 1000ste laadpunt van TotalEnergies. Alweer een stap dichter in onze lokale klimaatdoelstellingen maar vooral een belangrijke uitbreiding voor onze Aarschottenaars." vertelt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur." De overheid moet daar natuurlijk niet alleen voor zorgen. Private bedrijven staan te trappelen om mee te werken aan die duurzame transitie. Moedig dat enthousiasme aan en je gaat in geen tijd de 2000ste laadpaal zien verschijnen."

Rijdt u met een 100% elektrische auto en heeft u geen laadmogelijkheid thuis? Dien uw aanvraag dan zeker in voor een publiek laadpunt in uw buurt via vlaanderen.be/laadpaal

Drie uitrolstrategieën

Naast aanvragen door de burgers ("Paal-volgt-Wagen") voorziet de concessie ook dat palen automatisch ontdubbeld worden zodra die intensief gebruikt worden ("Paal-volgt-Paal") en de uitbouw van een basis netwerk op strategische punten in de steden en gemeenten op hun voorstel. Meer informatie over de uitrol van laadpalen in Vlaanderen vind je via https://www.vlaanderen.be/een-elektrische-wagen-la...

Campagne met lokale besturen

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid heeft in samenwerking met lokale besturen een campagne opgezet om burger en ondernemingen te informeren over de mogelijkheid om een laadpaal aan te vragen. Lokale besturen en ondernemingen die graag mee hun schouders zetten onder de campagne kunnen het campagnemateriaal downloaden via https://www.vlaanderen.be/departement-mobiliteit-e....

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief