Nieuws

2 december 2015

Flexi-jobs en goedkopere overuren in de horeca

De horecasector is een zeer belangrijke economische en arbeidsintensieve sector, gekenmerkt door een hoge flexibiliteit. Deze sector telt 55.000 zaken, 120.000 vaak laaggeschoolde werknemers en 40.000 zelfstandigen.

Horecazaken kunnen vanaf 1 december gebruik kunnen maken van flexi-jobs en van meer en goedkopere overuren.

Bart Tommelein, staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude (Open VLD) hoopt met de creatie van flexi-jobs het succes van de dienstencheques te evenaren. Deze maatregelen beogen het zwartwerk 'wit' te maken en de invoering van de witte kassa te begeleiden en te compenseren.

Wat houden de maatregelen in? Wie 4/5e werkt kan voortaan onbeperkt bijverdienen in de horeca. De werkgever betaalt 25% RSZ-bijdrage. Verder is het flexi-loon volledig vrijgesteld. De werknemer bouwt sociale rechten op.

Horeca-werkgevers kunnen aldus gemakkelijker extra personeel inzetten en voor overuren zal het brutobedrag gelijk zijn aan het nettobedrag. Werknemers houden zo meer netto over en voor werkgevers geldt de vrijstelling op die overuren van de toeslagen voor zon- en feestdagen. Voltijds horecapersoneel zal in zaken met een witte kassa 360 goedkope overuren mogen presteren, personeel in andere zaken 300 overuren.

Andere maatregelen ter ondersteuning van de horecasector werden al eerder genomen. Ik noem er enkele:

a.Goedkeuring van een Charter met betrekking tot de controles door de verschillende inspectiediensten.

b.Verhoging van het plafond van de gelegenheidsarbeid van 100 naar 200 dagen voor elke werkgever.

c.Goedkope aanwerving eerste zes werknemers

.....

Open VLD bundelde alle maatregelen in een infobrochure "Menukaart: eten en drinken voor de horeca".

Download hier de brochure

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief