Nieuws

25 mei 2017

Huidig Omgevingsloket blijft van toepassing tot 1 januari 2018

Door de aanhoudende problemen met de software is de deadline van 1 juni 2017 onmogelijk geworden. Dat staat in een voorstel van decreet dat op woensdag 24 mei via spoedbehandeling unaniem is goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

Dat de invoering van de omgevingsvergunning niet van een leien dakje liep, was al bekend. Het platform waarop de aanvragen sinds 23 februari verplicht digitaal moeten worden ingediend, is zelfs even offline gehaald. Steden en gemeenten konden uitstel vragen tot 1 juni, wat ze ook massaal deden. Op 1 juni moest dan de verplichte overstap volgen naar het omgevingsloket voor alle vergunningen.

Maar het digitale platform blijft haperen. Steden en gemeenten en ook architecten drongen aan op bijkomend uitstel en een groep architecten stelde vakminister Joke Schauvliege (CD&V) zelfs in gebreke.

De topman van de administratie, secretaris-generaal van Ruimte Vlaanderen Peter Cabus, heeft afgelopen dinsdag via een brief ook laten weten dat het systeem niet klaar is voor een algemene invoering op 1 juni.

Daarom is beslist de invoering uit te stellen naar 1 januari 2018. De handvol gemeenten die intussen wél al de overstap hebben gemaakte naar het omgevingsloket zullen dat wel kunnen blijven gebruiken, maar voor de rest van de lokale besturen schuift de overstap door naar begin 2018.

Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA), één van de indieners van het spoeddecreet, reageert met gemengde gevoelens. "De omgevingsvergunning is een fantastisch instrument maar we kunnen het ons niet veroorloven om architecten, investeerders, burgers en steden en gemeenten op te zadelen met een slecht functionerend systeem. Dit uitstel is dus noodzakelijk. Alles laten doorgaan zou in de huidige stand van zaken een enorme chaos met zich meebrengen en dat willen we absoluut vermijden."

Ook Lydia Peeters (Open Vld) steunt het uitstel, maar betreurt het "beschamende" traject dat het dossier heeft gelopen.

Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang keurden het uitstel goed, al was dat bij sommigen met lange tanden.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief