Nieuws

1 februari 2019

Investeer mee in groene energie in uw buurt

Het Belang van Limburg | Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) lanceerde gisteren de Energiekaart. Die toont per gemeente het aantal windturbines en zonnepanelen aan. Wie mee wil investeren in groene energie, vindt ook een overzicht van de energiecoöperaties in de buurt. Peeters roept iedereen op om hun steentje bij te dragen via die coöperaties.

“Met de Energiekaart kan iedereen zien in welke gemeenten en provincies we het meest of het minst investeren in windturbines en zonnepanelen”, zegt minister Lydia Peeters, die iedereen oproept om lokaal te investeren in groene energie. “Dat is de opdracht voor zowel bedrijven, overheden als gezinnen. Door er samen voor te gaan, krijgen we ook de afwachtende groep mee.”

De kaart, die ontwikkeld is door het Vlaams Energieagentschap, maakt tal van vergelijkingen op verschillende niveaus mogelijk. Zo mag Limburg zich veruit de groenste provincie noemen, met 76 zonnepaneleninstallaties per 1.000 inwoners. Die leveren 637 watt per inwoner op, waarmee onze provincie de nummer twee West-Vlaanderen (508 watt per inwoner) ver achter zich laat. De 113 Limburgse windturbines leveren ook nog eens 278 watt per inwoner, waarmee we opnieuw het lijstje der provincies aanvoeren.

Dilsen-Stokkem

Binnen Limburg wordt er in Dilsen-Stokkem het meeste zonne-energie per inwoner geproduceerd, namelijk 1.007 watt. “Aan de plaatsing van zonnepanelen is geen vergunning gekoppeld, en dus hebben we daar als gemeente ook niet echt zicht op”, zegt Koen Sleypen, schepen van Milieu in Dilsen-Stokkem. “Maar op basis van luchtfoto's zien we dat er in 2012 veel panelen bijgekomen zijn. Dat waren de topjaren. De stijging toen was vooral te danken aan een vijftiental grote bedrijven en een stuk of tien landbouwers die massaal zonnepanelen geplaatst hebben.”

Onderaan datzelfde Limburgse lijstje bengelt Leopoldsburg. Per Kampenaar wordt maar 325 watt zonne-energie geproduceerd. “Nochtans stimuleren wij dat als gemeente heel sterk, via de e-portemonnee en groepsaankopen. Maar wij hebben in de militaire wijken van Leopoldsburg veel huurwoningen en sociale woningen, en we zien toch dat die eigenaren minder geneigd zijn om te investeren in zonnepanelen op het dak.”

Aangezien de productie van groene energie veelal georganiseerd wordt door grote bedrijven, profiteert de man in de straat ook niet van die productie. Net daarom moedigt minister Lydia Peeters investeringen in energiecoöperaties aan. “Mensen die zelf niet in de mogelijkheid zijn om zonnepanelen te leggen, kunnen zo toch hun steentje bijdragen aan het milieu en een interessant rendement krijgen.” Net daarom zijn de verschillende energieprojecten ook mee opgenomen in de kaart.

Limburg wind(t)

Eén van die coöperaties is 'Limburg wind(t) nv'. “Iedereen kan bij ons een aandeel kopen van 125 euro, met een maximum van 24 aandelen of 3.000 euro per persoon”, zegt woordvoerder An Schoubroeck. “De meeste investeerders zijn omwonenden van de windturbines, maar er zijn er ook die aandelen kopen vanuit een algemene ecologische opvatting. Winstbejag speelt iets minder, maar toch konden wij elk jaar al een mooi dividend uitkeren. Voor het werkjaar 2017 hebben wij vorig jaar bijvoorbeeld een dividend van 3,75 euro aan elk van onze 7.000 aandeelhouders kunnen geven.”

Meer info: https://www.energiesparen.be/energiekaart

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief