Nieuws

23 april 2019

Limburgs toerisme bloeit

Het Belang van Limburg | Meer dan ooit tevoren vonden toeristen de afgelopen paasvakantie hun weg naar Limburg. Met dank aan de bloesems en het zomers zonnetje.

Het zat allemaal mee de afgelopen paasvakantie: de fruitbomen toonden zich van hun mooiste kant en ook de zon deed een aardige duit in het zakje. Resultaat: topcijfers voor het Limburgs toerisme. Het fietsroutenetwerk gooide de hoogste ogen met liefst 230.000 bezoekers, of 35 procent meer dan de paasvakantie vorig jaar.

Uit een bevraging door Toerisme Limburg bij meer dan 130 hotels, vakantieparken en campings blijkt ook dat acht op de tien even goed als of zelfs beter presteerden dan vorig jaar. “En 2018 was al een topjaar”, klinkt het. Zo kenden de vakantieparken van Centerparcs een bezettingsgraad van 93 procent, en bij Camping Zavelbos (Maaseik) en Recreatieoord Wilhelm Tell (Oudsbergen) werd het bordje met volzet zelfs bovengehaald.

Het mooie weer tijdens het verlengde paasweekend zorgde bij twee op de tien uitbaters ook voor meer lastminuteboekingen dan vorig jaar. Die uitbaters ontvingen zo'n 70 procent Vlaamse gasten, waarvan de meesten uit West-Vlaanderen.

Opvallend is dat ook andere vormen van overnachten het goed doen in Limburg. De kampeervlotten op de Maas waren volzet, maar ook glamping Haspengouw - luxueus kamperen tussen de bloesems - was lang op voorhand volgeboekt. De eerste gasten voor 2020 hebben nu al geboekt.

Fietsparadijs

Maar onze provincie blijft toch nog steeds in trek als paradijs voor tweewielers. Ruim 230.000 fietsers passeerden in de vakantie de vele knooppunten. Het voorbije weekend alleen al waren er dat 76.000. 15.500 van hen fietsten in Bokrijk door het water, 42 procent meer dan er vorig jaar passeerde in de paasvakantie. Afgelopen weekend waren er dat zelfs 5.500. En Fietsparadijs Limburg verhuurde de voorbije periode bijna een kwart meer fietsen dan vorig jaar.

Ook de Limburgse attracties bevestigen een positieve paasvakantie. Uit een rondvraag bij twintig grote trekkers blijkt dat acht op de tien uitbaters zeker geen slechtere vakantie kenden dan vorig jaar. De fluisterboten bij Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem waren in het paasweekend zelfs volzet. Zwembad Lago Pelt opende net voor het paasweekend het buitenbad en scoorde een duizendtal bezoekers per dag, en De Lieteberg in Zutendaal verleidde met het Blotevoetenpad 7.700 bezoekers.

Bruegels Bokrijk

De gerestaureerde Stroopfabriek in Borgloon kende dan weer een vliegende start met een uitverkochte fietsverhuur en bijna 1.200 bezoekers voor het toeristisch onthaal. Klap op de vuurpijl waren de Stroopfeesten op paasmaandag, met ruim 5.000 bezoekers.

Maar ook de klassiekers blijven scoren. Bokrijk blijft volk lokken, dit jaar vooral met dank aan de opening van de interactieve expo 'De Wereld van Bruegel', die een kwart meer bezoekers naar het Openluchtmuseum lokte. In totaal gaat het op twee weken paasvakantie om bijna 32.000 kijklustigen voor de expo over de Vlaamse meester Pieter Bruegel de Oude.

Samen sterk

De combinatie van vakantie, goed weer en bloesems is duidelijk een gedroomd trio voor het toerisme in Limburg. “Wat een topweekend. Meer dan 25.500 toeristen bezochten onze bloesempracht”, weet Truiens schepen voor Toerisme Hilde Vautmans (Open Vld). “Het is dankzij het harde werk van de fruittelers dat de boomgaarden er prachtig bij liggen en de toeristen ervan kunnen genieten.

Het mooie is bovendien dat we tal van cross-overs zien die het toerisme versterken”, zegt ook Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeerde van Toerisme. “Fruitbedrijven, veilingen en wijndomeinen openen hun deuren voor rondleidingen en animaties.”

De pop-upbloesembar in Velm was de voorbije dagen alleen al goed voor ruim 10.000 bezoekers. “Het leek hier soms op een snelweg van fietsers”, lacht bezieler Peter Onkelinx.Limburgs toeri

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief