Nieuws

29 november 2018

Ontwerp van decreet gebouwenpas goedgekeurd

De doelstelling van de gebouwenpas is te streven naar een zo integraal en volledig mogelijk dossier over het gebouw en zijn omgeving.

Momenteel wordt deze informatie opgeslagen in afzonderlijke bronnen en databanken en beheerd door verschillende beleidsdomeinen en entiteiten. Deze bronnen en databanken zijn niet rechtstreeks toegankelijk voor inzage door de burger of de onderneming.

Met de gebouwenpas wil de Vlaamse Regering een uniek 'digitaal paspoort’ maken voor elke woning, waarin zoveel mogelijk informatie kan worden gebundeld. In de gebouwenpas moet informatie komen over keuringen, attesten, gegevens uit het EPC (energieprestatiecertificaat) of de EPB-aangifte (energieprestatie en binnenklimaat). Die informatie kan van pas komen bij het verbouwen, verhuren en verkopen van de woning.

De informatie blijft aan de woning verbonden en is overdraagbaar van eigenaar op eigenaar. De pas komt er in eerste instantie enkel voor woningen, maar op termijn is een uitbreiding gepland naar andere gebouwen. Daarom spreekt men nu al van een gebouwenpas in plaats van een woningpas.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief