Nieuws

15 januari 2017

Opening uitkijktoren Negenoord-Kerkeweerd

Een lange voorgeschiedenis

Het Herstructureringscomité staat, conform het Grinddecreet, in voor de herinrichting van de grindwinningsgebieden in het Limburgs Maasland. Ook de herinrichting van het grindwinningsgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem valt hieronder. Na decennialange ontgrinding werd intussen de laatste fase van de herinrichting van het gebied Negenoord afgerond.

Het Herstructureringscomité ontwikkelde voor dit gebied, in overleg met alle aanbelangende partijen, een herinrichtingsvisie waarbij natuurontwikkeling vooropstaat. Maar ook het recreatieve medegebruik vormde een belangrijk aandachtspunt. Intussen is het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd in eigendom van Limburgs Landschap vzw en vormt een belangrijke schakel in het Rivierpark Maasvallei.

Natuurlijke en duurzame eyecatcher

Als eyecatcher in Negenoord werd op zondag 15 januari een uitkijktoren in stampleem geopend. De toren is driehoekig met afgestompte hoeken en is 10 meter hoog. Het is een ontwerp van De Gouden Liniaal Architecten uit Genk en werd door aannemer Van de Kreeke uit Halen gebouwd op een terp, het hoogste punt, in het midden van Negenoord. Het gebouw maakt deel uit van zijn omgeving en daarom is het een materialisering van de plek zelf: de buitenmuren zijn gebouwd uit aarde uit de onmiddellijke omgeving.

De uitkijktoren zal een belangrijke meerwaarde naar beleving van het gebied toe betekenen. Niet alleen biedt hij naar natuurbeleving een extra troef, maar ook louter visueel zal de toren een attractieve meerwaarde vormen. Het uitkijkplatform heeft voldoende oppervlakte en is berekend op groepen tot 30 personen voor mogelijke natuureducatie. Het resultaat is een beeldbepalend gebouw met bijzondere eigenschappen waaronder extreem lage impact op het milieu, robuust en onderhoudsarm en een hedendaagse toepassing van een traditionele techniek nl. stampleem.


Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief