Nieuws

17 november 2015

Oude metselhal verdwijnt voor nieuw centrumplein 'Ter Motten'

De hal van 2.000 vierkante meter maakt plaats voor het nieuwe Ter Motten Plein. Vanaf januari 2016 gaapt er in het centrum van Dilsen dus even een grote leegte. "Maar die vullen we in de toekomst mooi in", weet onderwijsschepen Sofie Vandeweerd (Open Vld).

"Omdat we de gloednieuwe bouwvakschool in één fase hebben gebouwd, zitten we voor op schema", zegt schepen Vandeweerd. "Normaal zouden we in een eerste fase een eerste vleugel van de nieuwe school bouwen en pas een jaar later de tweede vleugel. Dan was de school later in gebruik. Nu is de Stedelijk bouwvakschool Stebo al afgewerkt en geopend."

"Precies omdat de school met nieuwe werkruimtes al in gebruik is, kan nu werk gemaakt worden van de volgende fase van het centrumplein", zegt burgemeester Lydia Peeters (Open Vld). "De nieuwe school moest in gebruik zijn, anderskonden we de oude metselhal van de leerlingen niet afbreken. Die metalen hal, die dateert uit 1980, staat op de plaats waar het grote centrumplein moet komen, namelijk tussen Spileind, Koning Boudewijnplein en Europalaan. De eerste werkzaamheden van de afbraak zijn al van start gegaan. Het gaat om het leegmaken van de metselhal en het overbrengen van machines naar de nieuwe werkruimten van Stebo. Dat wordt gedaan door leerlingen en personeel van de school. Ook enkele bijkantoren en wasplaatsen zijn al afgebroken."

"In januari 2016 volgt de afbraak van het grote gebouw", vult Vandeweerd aan.

"De nieuwe school is daarmee twee jaar eerder klaar dan verwacht", zegt burgemeester Peeters. "Daardoor kunnen we ons nu toeleggen op de uitvoering van het nieuwe Ter Mottenplein. Die plannen zijn nog niet klaar, maar we zijn er wel druk mee bezig. Zopas is al de eerste handelsruimte geopend langs het nieuwe centrumplein. Dat plein moet een groene long vormen tussen de scholen, bibliotheek, sporthal en administratief centrum. Het plein zal ook een deel over de Europalaan worden aangelegd. De bestaande straat Spileind tussen de Schoolstraat en de Europalaan verdwijnt en zal opgenomen worden in het nieuwe centrumplein." (mmd)

mmd ■ HBVL, 17/11/2015

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief