Nieuws

2 mei 2017

"Betonstop" heeft impact op 5.000 Limburgse eigenaars

“Dat betekent dat meer dan 5.000 eigenaars met hun gronden niet zomaar kunnen doen waarvoor ze bestemd zijn”, aldus Chris Slaets van Confederatie Bouw.

De Vlaamse Regering kondigde begin december vorig jaar aan dat er vanaf 2025 nog slechts half zoveel open ruimte mag ingenomen worden als vandaag en vanaf 2040 zelfs helemaal niets meer. De zogenoemde betonstop van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) maakt deel uit van het Vlaamse klimaat en energiepact.

Uit een berekening van de Confederatie Bouw Limburg op basis van de voorlopige kaarten blijkt dat er in onze provincie welgeteld 2.773 hectare nieuw werden ingekleurd als waardevolle en kwetsbare bossen. “Het gaat daarbij om zogenoemde zonevreemde bossen die aanvankelijk een andere bestemming hadden als bouwgrond, industriegrond-, landbouwgrond of recreatiegebied”, aldus directeur Chris Slaets van Confederatie Bouw Limburg.

Gevolgen

De nieuwe bestemming heeft grote gevolgen voor de ruim 5.000 eigenaars van die gronden. “Zij kunnen met hun gronden niet zomaar doen waarvoor ze ooit bestemd waren”, aldus Chris Slaets. “Landbouwers kunnen hun grond niet meer bewerken, bedrijven kunnen niet meer uitbreiden. Op een stukje bouwgrond dat ouders voor hun kinderen hebben bewaard, kan plots niet meer gebouwd worden. Bovendien betekent de nieuwe inkleuring voor heel wat eigenaars een substantieel waardeverlies waar slechts een beperkte schadevergoeding tegenover staat.”

Het openbaar onderzoek rond de meest kwetsbare en waardevolle bossen loopt van 16 mei tot 14 juli. “Eigenaars die geen verzet aantekenen, zien hun perceel definitief beschermd worden”, legt Chris Slaets uit. “Eenmaal definitief beschermd, zal enkel nog de Vlaamse regering individuele toelating tot bouwen kunnen geven.” Om de voorkomen dat eigenaars nog snel hun stuk grond ontbossen, heeft de Vlaamse regering de gebieden met kwetsbare bossen voorlopig beschermd.

Landbouwgrond

Het overgrote deel van de 2.773 hectare betreft landbouwgrond. In totaal gaat het over 1.501 hectare landbouwgrond, 415 hectare woongebied, 311 hectare industriegrond, 316 hectare recreatiegebied en 230 hectare met andere bestemmingen, onder meer parkgebied.

Genk is de gemeente met het grootste aantal natuurgebieden Alleen al in Genk gaat het om 377 sites. Beringen telt 333 sites met een kwetsbaar bos en Houthalen-Helchteren 321. De gemeenten met meer dan 200 beschermde bosfragmenten zijn Tessenderlo (245 sites), Meeuwen-Gruitrode en Heusden-Zolder (beide 238 sites), Zutendaal (228 sites), Maaseik (224 sites), Hasselt (213 sites), Peer (211 sites) en Lummen (210 sites). In deze gemeenten krijgen minstens evenveel eigenaars te maken met beperkingen.

“Pleidooi voor rechtszekerheid” - Burgemeester Lydia Peeters

Ook in Dilsen-Stokkem zien straks een aanzienlijk aantal eigenaars de bestemming van hun perceel veranderen van bouw-, industrie- of landbouwgrond veranderen in beschermd bos. “Als ze daar tenminste van op de hoogte zijn”, zegt burgemeester en Vlaams parlementslid Lydia Peeters (Open Vld). “Want het is niet de bedoeling dat de Vlaamse administratie iedereen individueel op de hoogte brengt. Momenteel zijn onze diensten bezig de voorlopige kaarten te analyseren, zodat de we eigenaars waarvan de gronden worden beschermd, op de hoogte kunnen brengen. Dat is geen sinecure, want we hebben de kaarten nog maar pas.”

Voor Lydia Peeters is het vooral belangrijk dat de eigenaars van bouw- of industriegrond rechtszekerheid krijgen. “Het kan niet dat bijvoorbeeld mensen die een paar stukjes bouwgrond hebben die ze later willen doorgeven aan kinderen of kleinkinderen, straks moeten vaststellen dat hun bouwgrond plots waardevol bos is geworden. Wij raden dan ook iedereen aan om goed na te kijken of hun perceel in aanmerking komt voor herziening, en eventueel bezwaar in te dienen.” (gc) (HBVL, 2 mei 2017).

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief