Nieuws

20 december 2018

Plein Ter Motten te Dilsen officieel ingehuldigd

Het nieuwe centrumplein – Ter Motten – te Dilsen werd op 20 december 2018 officieel ingehuldigd door het schepencollege van de stad Dilsen-Stokkem. Alle inwoners zijn welkom op zondag 6 januari 2019 tussen 10.00 en 13.00 uur op het openingsfeest op het nieuwe plein.

Tien jaar geleden werd het idee voor de realisatie van een plein in het centrum van Dilsen boven de doopvont gehouden en begon de stad met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan Centrumplein Dilsen. Nu, meer dan 10 jaar later, is de realisatie van het nieuwe plein effectief een feit.

Dilsen is de hoofdkern van onze stad, maar had eigenlijk geen centrale markt of plaats. Met de verwezenlijking van het nieuwe centrumplein wenste het stadsbestuur een plek te voorzien waar het aangenaam is om te vertoeven en die voor uiteenlopende festiviteiten kan gebruikt worden.

Tussen idee en realisatie diende er heel wat te gebeuren, want tien jaar geleden stonden op deze site nog verschillende woningen en de oude metselhal van de Stedelijke Bouwvakschool. De woningen werden aangekocht en afgebroken, en na de realisatie van de nieuwe Stedelijke Bouwvakschool aan de Rijksweg kon ook de oude metselhal worden afgebroken.

Mobiliteit

Voordat we konden starten met de aanleg van het plein zelf, werden eerst nog een aantal infrastructuurwerken in de omgeving uitgevoerd. Zo werden er nieuwe parkings op het Koning Boudewijnplein en aan de Borreshoefstraat gerealiseerd, werden de kruispunten Schoolstraat-Vlessersweg en Borreshoefstraat-Spileind heraangelegd, werd de Schoolstraat ingericht als fietsstraat en werden enkele straten te Spileind éénrichtingsverkeer. Al deze werken kaderden in veiliger maken van de schoolomgeving te Dilsen, in het bijzonder voor voetgangers en fietsers.

Het centrumplein zelf is het sluitstuk van de verwezenlijking van deze veiligere schoolomgeving. Het plein is immers een overwegend autovrij plein, dat de toegang vormt naar de Stedelijke Humaniora en naar de overige stedelijke scholen. Zo kunnen leerlingen voor en na schooltijd veilig vertoeven op het plein.

De Europalaan werd mee opgenomen in het plein en is aan de zijde van het administratief centrum voorzien van een nieuwe haltehaven voor lijnbussen. Een tweede verbinding voor gemotoriseerd verkeer over het nieuwe plein is gelegen tussen Spileind en Europalaan. Het betreft hier éénrichtingsverkeer, waarbij aan de ene zijde een busparkeerstrook is voorzien voor de schoolbussen van de Humaniora en aan de andere zijde (22) autoparkeerplaatsen.

Verblijfsplek

Op het midden van het autovrije deel van het plein is een grote luifel geplaatst, waardoor het plein opgedeeld wordt en twee sferen gecreëerd worden: aan de zijde van het administratief centrum een open plein en aan de zijde van de bibliotheek een meer besloten plein met een podium. De luifel kan een beschutting vormen bij slecht weer en tevens schaduw bieden in de zomer.

Het plein werd tevens aangekleed met groen. Er zijn verschillende grote bomen geplaatst in cirkelvormige boomvakken in het noordelijke deel van het plein, ter hoogte van de Europalaan. Op deze manier sluit dit groen aan bij het kasteel en het kasteelpark Ter Motten.

De aanleg van het plein zelf heeft meer dan een jaar tijd gekost. Het ontwerp is van de hand van studiebureau Geotec uit Bilzen, in samenwerking met architecten Frank Vanden Ecker en Peter Princen. De uitvoering werd gerealiseerd door Wegenbouw Martin uit Bocholt. Deze heeft meer dan 1.000m³ beton gebruikt voor de aanleg van het plein en de luifel. De beton werd na het gieten uitgewassen, zodoende dat de witte steentjes uit de beton zichtbaar werden. Bij mooi weer krijgt het geheel dan ook een witte schijn.

Officiële opening

Het stadsbestuur wenst de opening van het nieuwe plein Ter Motten feestelijk te vieren samen met al haar inwoners. Alle inwoners zijn dan ook van harte welkom op dit openingsfeest dat plaatsvindt op zondag 6 januari tussen 10.00 en 13.00 uur op plein Ter Motten.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief