Nieuws

24 februari 2017

Renovatie stadhuis Stokkem voltooid

Het neoclassicistische pand werd gebouwd in 1840 en deed tot 1971 dienst als gemeentehuis van Stokkem. Door de historiek en de bijzondere waarde werd het gebouw beschermd als monument op 30 april 2004.

Voorafgaand aan de restauratie werd er nauwgezet overleg gepleegd tussen het stadsbestuur, De Gouden Liniaal Architecten en de gebruikers omtrent de invulling van het gebouw voor het verenigingsleven van Stokkem. De werken gingen uiteindelijk eind april 2015 van start en werden uitgevoerd door aannemer Vandekerkhof NV. Op het gelijkvloers werd er een multifunctionele ruimte voorzien die, mede dankzij de nieuwe keuken, dienst kan doen voor recepties en tentoonstellingen. Op de eerste verdieping is een ruim lokaal voor de Kunstkring Arnold Sauwen ter beschikking en twee polyvalente vergaderlokalen voor het verenigingsleven. De zolder zal dienst doen als berging en archiefruimte.

Verder werden ook het sanitair, het dak, de ramen, het elektriciteitsnet en de centrale verwarming vernieuwd. Langs de achterzijde van het stadhuis is er een bredere toegang voorzien, ook voor mindervaliden. Deze is momenteel nog tijdelijk van aard, maar in het voorjaar zal de buitenaanleg volledig afgewerkt worden. Hierbij zal er ook een ruim en beklinkerd terras worden aangelegd, waar ook in de zomer evenementen kunnen doorgaan.

Het stadhuis heeft met deze renovatie haar authenticiteit behouden, maar voldoet tegelijk aan alle hedendaagse normen en modern comfort om optimaal invulling te geven aan een nieuwe stek voor het verenigingsleven..

De totale kostprijs van de werken bedroeg zo’n 590.000 euro, waarvan de helft gesubsidieerd werd door het Vlaams gewest, via een renovatiepremie. Nu het gebouw officieel geopend is, zal het terug ter beschikking gesteld worden van de diverse verenigingen. Het stadhuis vormt een extra troef op een bijzondere plek in hartje Stokkem waar wij als stadsbestuur samen met alle inwoners heel fier op zijn.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief