Nieuws

21 juni 2016

Tentoonstelling Erfgoedproject 2016

Het project is een samenwerking tussen de verschillende scholen en heemkundige kringen van de gemeente, ondersteund door de dienst cultuur en de bibliotheek en in goede banen geleid door een enthousiaste werkgroep van vrijwilligers.

Het Erfgoedproject 2016

Speciaal voor deze editie van het project verzamelden de heemkundige kringen een grote hoeveelheid erfgoedobjecten uit de periode tussen 1900 en 1950, waarvan er heel wat ter beschikking werden gesteld door privéverzamelaars. Deze werden uitgestald in de leeszaal van de bib zodat de leerlingen er in kleine groepjes hun keuze uit konden maken: één voorwerp zouden zij tot in detail gaan beschrijven en ook invoeren in het Limburgse erfgoedregister.

De leerlingen, die op school voorbereid waren met lessen over het dagelijkse leven in Dilsen-Stokkem en over het hele registratieproces, konden vervolgens aan de slag. Ze namen de maten op, lieten foto’s maken in een heuse pop-up fotostudio en kregen de nodige achtergrond van enkele aanwezige erfgoedexperts.

Erfgoededucatie

In totaal werden er een tachtigtal voorwerpen ingevoerd in het erfgoedregister. De beschrijvingen van de leerlingen werden achteraf nog nagekeken door de heemkundige kringen, wat een mooi eindresultaat opleverde. Maar het mooiste resultaat van het hele project is niet zozeer de registratie van die objecten in de databank, maar wel de brug die werd geslagen tussen jong en oud, tussen heden en verleden. Op een boeiende en menselijke manier hebben de leerlingen kennis gemaakt met een heel tastbaar en heel lokaal stukje geschiedenis.

Een multimediale tentoonstelling

Op zaterdag 25 juni werd de tentoonstelling van het Erfgoedproject 2016 geopend in de bib. Enerzijds wordt hier een mooie selectie van de beschreven erfgoedobjecten gepresenteerd, samen met de registratiefiches van de leerlingen. Anderzijds wordt ook het hele proces dat zij hebben doorlopen, uitvoerig geïllustreerd.

Je kan de tentoonstelling bovendien ook komen bezoeken met je tablet of smartphone. Scan de infozuilen en herbeleef het toonmoment in de bib samen met de leerlingen. Op die manier geeft de tentoonstelling een goede impressie van het hele erfgoedproject en de meerwaarde ervan.

De tentoonstelling “Erfgoedproject 2016” is vrij toegankelijk van 25 juni tot en met 25 juli tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De door de leerlingen ingevoerde erfgoedobjecten zijn terug te vinden via de website www.erfgoedplus.be (collectie “Erfgoededucatie Dilsen-Stokkem”). Meer info op dilsen-stokkem.bibliotheek.be.

Deelnemende scholen:

Stedelijke Humaniora Dilsen (5de middelbaar)
Instituut Maria Koningin (4de middelbaar)
Atheneum Maasland – Campus Dilsen-Stokkem (7de middelbaar)

Deelnemende heemkundige kringen:

Nicetaskring Rotem
Geschied- en heemkundige kring De Vreedsel Lanklaar
Thilesna: Geschied- en heemkundige kring Dilsen
Geschied- en heemkundige kring Elen
Kunstkring Arnold Sauwen Stokkem

Contactgegevens bibliotheek:

Koning Boudewijnplein 3
3650 Dilsen-Stokkem
Tel.: 089 79 08 80
Mail: bibliotheek@dilsen-stokkem.be
http://dilsen-stokkem.bibliotheek.be

Openingsuren bibliotheek:

Maandag t.e.m. donderdag van 13.00 tot 19.00 uur
Vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur
Zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief