Nieuws

1 augustus 2019

112 elektrische auto's verkocht via Vlaamse groepsaankoop

De Morgen | De eerste groepsaankoop voor elektrische voertuigen (EV) die de Vlaamse overheid hield, leidde tot 112 bestellingen.

Tegen volgend jaar wilde de overheid 60.000 elektrische voertuigen in ons land hebben rijden. Vandaag zijn dat er minder dan 13.000. Er is dus nog een lange weg te gaan. Ook de eerste groepsaankoop die de Vlaamse overheid hield, heeft de kloof niet drastisch kunnen dichten. 112 Vlamingen bestelden tussen half januari en half mei een e-wagen.

"Van de ongeveer 3.000 aanvragers die zich op onze site aanmeldden, hebben we 1.748 echt geïnteresseerden doorverwezen naar de lokale dealer van hun voorkeursmodel", zegt Jean-Louis Van Marcke van offertevergelijker Bobex, die de groepsaankoop voor de overheid organiseerde.

112 mensen kochten via die weg uiteindelijk ook een elektrische wagen. Dat lijkt misschien niet veel, toch noemt Van Marcke het een groot succes. "De verkoopsratio van 6,4 procent is uitzonderlijk goed in de automobielsector - algemeen is men tevreden als drie op de honderd bezoekers van een showroom een wagen kopen."

Ter vergelijking: in hetzelfde trimester keerde de overheid 395 premies voor groene wagens uit. Goed een op de vier van alle aankopen verliep dus via de groepsaankoop.

Bobex kon vier modellen aanbieden: naast de stadswagentjes Renault Zoe en Peugeot iON, waren er ook groepskortingen voor de duurdere gezinswagens Nissan Leaf en Hyundai KONA Electric.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) toont zich tevreden. "We ondersteunen elk initiatief dat het vertrouwen in elektrisch of zero-emissierijden vergroot. Deze groepsaankoop heeft duidelijk Vlamingen aangezet om een elektrische wagen te kopen, of dit in de toekomst te overwegen. Alleen hierdoor al is hij geslaagd."

Of er een vervolg komt, is, onder meer na de kritiek of een overheid wel groepsaankopen moet steunen, twijfelachtig. "Een groepsaankoop organiseren is uiteraard geen kerntaak van de overheid. Het zou beter zijn als de markt dit zelf doet. Maar aan de volgende regering om daarover te beslissen."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief