Nieuws

26 maart 2024

2 miljoen euro voor veilige fietsverbinding in Sint-Truiden

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kent de stad Sint-Truiden een subsidie van 2,1 miljoen euro toe voor het uitvoeren van werken aan veilige en comfortabele fietsinfrastructuur op de Haspengouwlaan. Het tijdelijke dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Haspengouwlaan (rijrichting Brustem) vanaf het kruispunt met de N80 tot aan de Montenakenweg wordt definitief aangelegd. Het fietspad maakt deel uit van fietssnelweg (F21 Tienen - Sint-Truiden) en wordt mee geïntegreerd in de verkeerslichtenregeling ter hoogte van het kruispunt met de Montenakenweg.

“Deze nieuwe veilige fietsverbinding die we nu mee integreren in de fietssnelweg F21 is tevens een belangrijke stap in de aanleg van een nieuwe, functionele fietsverbinding tussen de rotonde van Stayen en de rotonde van de industriezone van Brustem. De werken zijn in uitvoering”, aldus Vlaams minister Lydia Peeters.
Schepen van Openbare Werken Johan Mas, zelf een fervent fietser is zeer verheugd met dit nieuws. “We willen mensen stimuleren om vaker voor de fiets te kiezen. Dergelijke projecten zijn ingrijpend maar ook noodzakelijk.”

De fiets is een topprioriteit voor minister Peeters, bij aanvang van deze legislatuur werd vanuit Vlaanderen de fietsambitie van de stad Sint-Truiden mee onderschreven.

Deze legislatuur werd zo 12,1 miljoen euro geïnvesteerd voor o.a. de werken aan de fietstunnel, de rotonde Stayen en het kruispunt N3 x Montenakenweg. Al deze projecten samen zorgen dat het veiliger fietsen wordt in Sint-Truiden.

Recent is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met aanleg van de fietstunnel onder de op- en afrit naar de Naamsesteenweg (N80), langs de N3. Dit is de laatste fase van de verbinding rotonde Brustem – rotonde Stayen.

“Zo werden een aantal ontbrekende fietsschakels ingevuld en knelpunten weggewerkt. Al onze investeringen in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur samen zorgen ervoor dat er steeds meer mensen de fiets nemen voor functionele verplaatsingen. Fietsen werd de afgelopen jaren ook 40% veiliger, dat blijkt uit recent onderzoek van het kenniscentrum Fietsberaard Vlaanderen”, besluit minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief