Nieuws

23 oktober 2022

2 miljoen fietsers geteld op fietstelpalen langs gewestwegen in Limburg

Met meer dan 70 telpalen houdt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het aantal fietsers op fietspaden langs gewestwegen in Vlaanderen bij. In Limburg werden er aan het begin van de zomer op 12 nieuwe locaties fietstelpalen geplaatst. Binnenkort komt daar nog de Kempische brug in Hasselt bij. “We hebben nu al meer dan 2 miljoen fietsers geteld over de verschillende locaties heen”, aldus een tevreden Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Minister Peeters investeert fors in fietsinfrastructuur, zo zorgen we voor meer en betere fietspaden en fietssnelwegen. We hebben afgelopen jaren de investeringen fors opgetrokken, zo gaat er deze legislatuur 1 miljard euro naar fiets.

“Deze fietstellers motiveren fietsers en leveren waardevolle informatie op over fietsstromen en intensiteit van fietsen, wat slimmere beleidskeuzes oplevert”, vertelt minister Peeters.

De telpunten langs belangrijke fietsverbindingen verzamelen heel wat nuttige informatie. Dankzij deze fietstelpunten brengen we het verplaatsingsgedrag van de fietsers in kaart en maken we het fietsbeleid slimmer en accurater. In Limburg werden er aan het begin van de zomer op 12 nieuwe locaties fietstellers geplaatst, de Kempische brug in Hasselt volgt nog na de werken. Samen werden er nu al meer dan 2 miljoen fietsers geteld over de verschillende locaties heen. Waarbij locaties als de Stationsstraat in As, de Hasseltweg in Genk, de Bleumerpoort in Maaseik en de Tongersesteenweg in Lanaken dagelijks al gemiddeld tussen de 500 en 1000 fietsers registreren.

“Fietstelpalen hebben ook een motiverende functie. De tikkende teller op het display bekroont elke nieuwe fietser die voorbij komt, maar geeft ook het signaal aan de omgeving dat fietsen een bewuste en slimme mobiliteitskeuze is. Tegen 2025 willen we het aandeel functionele verplaatsingen per fiets opkrikken naar 20%”, aldus minister Peeters.


Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief