Nieuws

10 februari 2021

3 miljoen ton goederen minder op de weg dankzij Watertruck+

Milieuvriendelijke duwbakken van Watertruck+ maken kleine waterwegen in Vlaanderen beter bereikbaar voor goederentransport

Vlaanderen en Europa hebben de ambitie om meer vervoer over de waterwegen te krijgen. In Vlaanderen ligt maar liefst 80% van alle bedrijven op minder dan 10 kilometer van een waterweg. Ook op de kleinere waterwegen is een groot potentieel aanwezig. Daarom ontwikkelde Watertruck+, een publiek-private samenwerking met als partners Group De Cloedt, Groep André Celis, Antwerp Management School en De Vlaams Waterweg, met de steun van INEA (Innovation and Network Executive Agency) innovatieve en milieuvriendelijke duwbakken. De duwbakken kunnen bulk, pallets en containers transporteren over kleine waterwegen en zijn snel en flexibel inzetbaar. Dankzij de koppelbare duwbakken wordt een logistieke verbinding gemaakt tussen de kleinere waterwegen en het TEN-T netwerk. Het project is in 2021 al meteen goed voor een modal shift van 120.000 ton goederen. Het project doorliep verschillende fasen, van research in 2014 tot uitrol in 2021. Op 10 februari vond de officiële lancering van Watertruck+ plaats.

Momenteel worden al heel wat goederen vervoerd via de kleine waterwegen. 

“In de toekomst kan dat nog meer worden”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Kleine waterwegen zijn broodnodig om een modal shift naar de binnenvaart te maken. Het project Watertruck+ ontvangt daarom ook Europese steun met als doel een transmodaal netwerk in heel Europa te ontwikkelen”, vult ze aan. Ook ir. Dominique Van Hecke, algemeen directeur van De Vlaamse Waterweg nv en tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Watertruck+, is overtuigd van de meerwaarde van Watertruck+: “Om het potentieel van de kleine waterwegen in Vlaanderen, dat geraamd wordt op 3 miljoen ton, te kunnen aanboren dient ingezet te worden op nieuwe logistieke concepten. Met de Watertruck+ duwbakken maken we dit ook concreet. Voor 2021 mikken we al meteen op 6.000 vermeden vrachtwagenritten op de weg.”

SNELLE AF- EN AANKOPPELING

Binnen het project Watertruck+ zijn nieuwe vervoersconcepten tot stand gekomen met aandacht voor efficiënter en economischer varen. Sommige duwbakken drijven zichzelf aan of zijn helemaal niet gemotoriseerd en worden in dat geval voortgeduwd door een duwboot. Het voordeel van zelfstandig te kunnen varen is dat de Watertruck+ bakken meer lading kunnen meenemen op de kleinste waterwegen en op eigen kracht naar de grotere waterwegen kunnen varen. Vanaf hier kunnen meerdere bakken aan elkaar gekoppeld worden en verder varen met een duwboot. Dit systeem met duwbakken en duwboten zorgt voor een kortere doorlooptijd legt Nick Celis, zaakvoerder van André Celis Groep uit: “We koppelen een volle duwbak af, hangen een lege duwbak aan de duwboot en kunnen direct verder varen.”

ONE SIZE FITS ALL

De duwbakken van Watertruck+ worden geproduceerd volgens een standaard design. Tegelijk zijn ze zó ontworpen dat bulkgoederen, pallets en containers vervoerd kunnen worden in dezelfde bak. Volgens Patrick Degryse van Group De Cloedt is die flexibiliteit hét pluspunt van Watertruck+: “Watertrucks zijn een waardevolle aanvulling op onze bestaande vloot, omdat ze nieuwe vervoersstromen creëren.”

LANCERING OP 10 FEBRUARI

Het Watertruck+ project startte in 2014 en doorliep verschillende fasen, van research en tests met schaalmodellen tot effectieve ingebruikname door de groep André Celis en Group De Cloedt. Op 10 februari werd het project officieel gelanceerd tijdens een online voorstelling. De projectpartners zijn overtuigd dat dankzij de Watertrucks in de toekomst meer bedrijven de waterweg zullen benutten voor hun transporten. Tegen midden 2021 willen ze 18 duwbakken operationeel hebben op de Vlaamse waterwegen.

MEER AANDACHT VOOR KLEINE WATERWEGEN

Ook De Vlaamse Waterweg zal in de toekomst meer aandacht besteden aan de kleine waterwegen. Vlaams minister Lydia Peeters : “Vlaanderen heeft de ambitie om ook de kleine waterwegen op te waarderen. Hierbij zal zowel aandacht gaan naar de infrastructuur van kleine waterwegen, als naar het inzetten van nieuwe concepten.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief