Nieuws

22 mei 2024

4 heringerichte kruispunten van de fietssnelweg F74 in Peer geopend

De F74 Hasselt-Eindhoven via Pelt, ook gekend als de Spoorlijn 18-fietssnelweg, heeft tussen Houthalen-Helchteren en Hamont-Achel meer dan 30 kruisingen met landbouwwegen en lokale wegen. Sinds januari is het provinciebestuur bezig met de heraanleg van deze kruisingen om deze conflictpunten veiliger te maken. De werkzaamheden duren nog tot eind september maar de werken aan 4 kruisingen in Peer zijn reeds volledig afgerond.

De totale kostprijs is 3,4 miljoen euro waarvan de provincie Limburg en Vlaanderen elk de helft betalen. Gedeputeerde Bert Lambrechts en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters openden in aanwezigheid van het stadsbestuur alvast de 4 aangepaste kruispunten in Peer.

De fietssnelweg F74 is een belangrijke hoofdader in het Limburgse fietssnelwegennetwerk. Vertrekkend in Hamont-Achel in het noorden slingert de fietssnelweg zich vervolgens door Pelt, Peer en Hechtel-Eksel om zo via Houthalen-Helchteren en Zonhoven in Hasselt aan te komen.

Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters: "De herinrichting van vier kruispunten van de fietssnelweg F74 in Peer betekent een belangrijke stap naar een veiliger en efficiënter fietsverkeer in onze regio. Door innovatieve maatregelen zoals slimme lichtenregelingen en duidelijke markeringen zorgen we ervoor dat fietsers voorrang hebben en veilig kunnen oversteken. Dit project benadrukt onze inzet om duurzame mobiliteit te bevorderen en het fietsnetwerk in Limburg te versterken. We blijven samenwerken met lokale besturen om de veiligheid en het comfort van fietsers verder te verbeteren."

De 4 kruisingen die in Peer werden heraangelegd zijn de volgende:

Overweglaan

De kruising van de fietssnelweg met de Overweglaan is het meest ingrijpende project in Peer. Op het kruispunt werd een innovatieve lichtenregeling geïnstalleerd die zorgt voor een vlotte en veilige oversteek waarbij de fietssnelweg in de voorrang ligt.

De fietsers krijgen steeds groen licht omdat detectielussen in de fietssnelwegen de lichtenregeling aansturen. Zo kunnen fietsers vlot en veilig oversteken zonder wachttijd. Het gemotoriseerd verkeer op de Overweglaan krijgt op deze momenten rood om de fietsers veilig te laten kruisen. De fietssnelweg werd ter hoogte van deze kruising ook verbreed.
Het is nog maar het 2de fietsersdetectiesysteem dat in Limburg geïnstalleerd werd. De bedoeling is om dit systeem in de toekomst meer en meer uit te rollen

Achelmansstraat

De Achelmansstraat wordt regelmatig gebruikt door landbouwverkeer. De fietssnelweg heeft hier voorrang gekregen op het landbouwverkeer. De voorrang wordt aangegeven met duidelijke markeringen. De aanzet naar de fietssnelweg werd aangelegd met kasseien zodat modderresten reeds van de landbouwvoertuigen vallen alvorens het landbouwverkeer de fietssnelweg oprijdt.

Tichelovenstraat

Ter hoogte van de Tichelovenstraat kruist landbouwverkeer regelmatig de fietssnelweg. Ook hier wordt de aanzet in kasseien aangelegd. Een duidelijke markering zorgt ervoor dat de voorrangsregeling voor de fietsers en het gemotoriseerd vervoer duidelijk is. De aanzet in kasseien zorgt ook voor minder modderresten op de fietssnelweg.

Diestersedijk

De fietssnelweg is hier in de voorrang komen te liggen ten opzichte van de Diestersedijk. Het kruispunt werd heringericht zodat het gemotoriseerd verkeer op de Diestsersedijk afgeremd wordt door een verhoogde inrichting. De fietssnelweg heeft een rode kleur gekregen met bijkomende markering om de voorrang extra in de verf te zetten. Bovendien werd de fietssnelweg ook verbreed ter hoogte van de oversteek.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief