17 september 2024
Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk
Lees meer
Nieuws
28 september 2020
De Vlaamse regering stelde vandaag haar relanceplan voor. Haar antwoord op de crisis heet “Vlaamse Veerkracht” en wil deze crisis ombuigen tot een opportuniteit die Vlaanderen naar de Europese top katapulteert. Het plan bestaat uit zeven speerpunten, waaronder een doorgedreven digitale transformatie, jaarlijks 525 miljoen extra voor de zorg en groene investeringen in onder andere fietspaden en een blue deal. De ambities van het plan worden kracht bijgezet met maar liefst 4,3 miljard euro aan eenmalige investeringen.
Vlaanderen heeft vreselijke maanden achter de rug. We moesten afscheid nemen van dierbaren. Mensen verloren hun job en ondernemers moesten de deuren sluiten. Alleenstaanden en zeker ouderen werden getroffen door eenzaamheid. Kansarme kinderen verdwenen van de radar en liepen op school verder achterstand op. Een virus stortte ons land in een crisis en trof zij die het al moeilijk hadden, het zwaarst.
Maar tegelijk zagen we ook enorm veel solidariteit, veerkracht en innovatie. Nieuwe inzichten en oplossingen hielpen ons om met dit virus om te gaan. Telewerken werd massaal uitgerold, we kozen vaker voor de fiets en gingen op verlof in eigen land. Razendsnel pasten Vlamingen zich aan. Die veerkracht wil de Vlaamse regering aanmoedigen en versterken met haar relanceplan “Vlaamse Veerkracht”. Om zo van deze crisis een springplank te maken voor Vlaanderen en haar inwoners.
1. Voor de zorg wordt op kruissnelheid jaarlijks 525 miljoen euro extra vrijgemaakt. Want iedereen moet mee aan boord, we laten niemand in de steek.
2. Er wordt werk gemaakt van een meer efficiënte, vinnige overheid, waarbij onder andere gekeken wordt naar decentralisatie en private en publieke spelers elkaar versterken in plaats van tegenwerken.
3. Een digitale transformatie moet van Vlaanderen een toonaangevende data-economie en -maatschappij maken die resoluut de 5G-snelweg neemt.
4. Innovatie wordt het nieuwe normaal voor een duurzame economie waarbij we werk maken van een echte modal shift en een circulaire economie.
5. We laten Vlaanderen voorsprong nemen met investeringen in state-of-the-art infrastructuur, niet in het minst op het vlak van fietsmobiliteit.
6. Onze toeristische sector helpen we leren we leven met Covid-19 met onder andere investeringen in natuur en omgeving.
7. En tot slot: we zetten in op mensen. Investering in ons onderwijs, levenslang leren en samenlevingsprojecten zorgen ervoor dat we geen enkel talent achterlaten en zo de welvaart van Vlaanderen veilig stellen.
Dit relanceplan is geïnspireerd door de aanbevelingen van het economisch en maatschappelijk comité en het relanceplan van de SERV. En ook bij de uitrol van het plan zullen zij blijvend geconsulteerd worden door de Vlaamse regering. Want ook de komende weken en maanden zullen nog zwaar zijn. Maar met dit relanceplan, goed voor 4,3 miljard euro, zal de veerkracht die Vlaanderen kenmerkt, versterkt worden. Zodat we opnieuw met z’n allen erop vooruit kunnen gaan.
Tekst: Kabinet Bart Somers