Nieuws

18 maart 2019

6% btw op nieuwbouw en alle bedrijfswagens elektrisch

Het Laatste Nieuws | Oude huizen niet meer renoveren, maar afbreken en in de plaats energiezuinige nieuwe woningen bouwen. Een CO2-taks voor vervuilende en buitenlandse staal-, aluminium- en cementindustrie. De bedrijfswagens tegen 2028 vervangen door enkel elektrische auto's. Dat zijn de voornaamste klimaatplannen van Open Vld voor de komende verkiezingen.

"Ons woningpatrimonium is relatief oud. Verdere investeringen in renovatie dringen zich dan ook op", zegt Vlaams energieminister Lydia Peeters. Dat kan vandaag al aan 6% btw. "Maar soms is het beter om een oud gebouw te slopen en een nieuwe energiezuinige woning te bouwen. Daar betaal je vandaag 21% btw op. Wij stellen voor dit tarief ook naar 6% te verlagen."

Ook de bedrijfswagens wil Open Vld aanpakken. Maar helemaal afschaffen, zoals Groen, zo ver willen de liberalen niet gaan. "De Belgische wagen is gemiddeld 9 jaar en er rijden amper 10.000 elektrische wagens rond. Om de uitstoot van het personenvervoer snel te verlagen, moeten we het bedrijfswagenpark gebruiken als hefboom. Dat zijn immers de tweedehandswagens van morgen", zegt Peeters. "We stellen voor om het voordeel stapsgewijs uit te laten doven tegen ten laatste 2028 voor wagens die CO2 uitstoten. Het volledige voordeel wordt vanaf 2023 enkel nog toegekend aan zeroemissiewagens. We passen voor het botweg afschaffen van het bedrijfswagensysteem. Dat zou een inbraak op het loon van mensen zijn en velen van hen zullen dan alsnog een wagen aanschaffen die hoogstwaarschijnlijk CO2 uitstoot."

CO2-taks

Verrassend genoeg wil Open Vld ook een C02-taks invoeren. Niet voor iedereen, enkel voor importproducten uit de vervuilende buitenlandse staal-, aluminium en cementindustrie. "Per ton Belgisch staal wordt 30% minder CO2 uitgestoten dan in een niet-Europese fabriek. Daarom pleiten we voor een Europees CO2-vignet voor niet-duurzame import van staal, aluminium en cement."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief