Nieuws

5 mei 2019

7.000 toekomstige verbouwers op pad tijdens de Renovatiedag

Persbericht Renovatiedag | 70 toonaangevende renovaties waren vandaag exclusief te bezoeken

De 21ste editie van de Renovatiedag heeft afgelopen zondag 7.000 toekomstige verbouwers op de been gebracht. Goed voor in totaal zo’n 23.000 bezoeken aan 70 inspirerende renovatieprojecten. De grote belangstelling bewijst dat Vlamingen graag goed voorbereid te werk gaan, een must voor een geslaagd renovatieproject. Dat beaamde ook Vlaams minister van Energie Lydia Peeters tijdens een bezoek aan een deelnemende ingrijpende energetische renovatie van AVENIRarchitecten in Hasselt. “Ik stel vast dat de Vlaming bij een renovatie nu sneller de link legt met het energiezuiniger maken van zijn woning. Maar goede voorbeelden zijn hierbij heel belangrijk. Op de Renovatiedag kan iedereen met eigen ogen vaststellen dat energetisch renoveren een pak haalbaarder is dan misschien eerst gedacht”, aldus Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Wie verbouwplannen koestert, zakte afgelopen zondag massaal af naar de verschillende deelnemende projecten van de Renovatiedag. Bezoekers kregen niet alleen de kans om inspiratie op te doen, ze konden ook een gesprek aanknopen met de architect en de bewoners. 7.000 verbouwers in spe – zo’n 1.000 bezoekers meer dan de vorige editie - kregen uit de eerste hand te horen hoe ideeën zijn omgezet naar de praktijk, welke technieken zijn toegepast en hoe de samenwerking met de bouwpartners verliep. Kortom: hoe uitgeleefde panden werden omgetoverd tot gebouwen met een ziel.

Inhaalbeweging

Onder de deelnemende architecten is op te meten dat renovatieopdrachten een belangrijk aandeel blijven vormen in hun portfolio. Meer dan 58% van de ééngezinswoningen in Vlaanderen dateert immers van voor 1970. En tegen 2050 wil de Vlaamse Overheid dat elk huis en elk appartement even energiezuinig is als een energetisch performante nieuwbouwwoning. Dat betekent dat we voor een forse inhaalbeweging staan. “Goede voorbeelden zijn hierbij heel belangrijk. Op de Renovatiedag kan iedereen met eigen ogen vaststellen dat energetisch renoveren een pak haalbaarder is dan misschien eerst gedacht”, aldus Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Renoveren op eigen ritme

Langs de zijde van de verbouwers kan je niet om de trend van gefaseerd bouwen heen. Hierbij is een masterplan onontbeerlijk. Zo’n plan bevat een duidelijk einddoel en een bindende chronologie. Voor een optimaal rendement moeten de verschillende fases technisch op elkaar afgestemd worden.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief