Nieuws

10 december 2021

9 nieuwe veilige voetgangersoversteekplaatsen in 8 Limburgse gemeenten

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters geeft de opdracht aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om in 8 Limburgse gemeenten 9 veilige voetgangersoversteekplaatsen aan te leggen in de buurt van scholen. Dit kadert in de minister haar aanpak rond het wegwerken van knelpunten op schoolroutes. Lokale besturen konden knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen doorgeven aan ons. Bij deze 8 gemeenten gaat het specifiek over de vraag naar veilige oversteekplaatsen in de buurt van scholen. Het aanbrengen van oversteekplaatsen is een kleine ingreep maar die wel een groot verschil kan betekenen op vlak van verkeersveiligheid. Kinderen moeten zich op een veilige manier naar school kunnen verplaatsen en daar blijven we ons voor inzetten”, zegt minister Peeters.

De verschillende locaties werden opgenomen in de lijst van ‘knelpunten op schoolroutes’. In dit kader werd tijdens een overleg tussen de lokale besturen en AWV overeengekomen dat voetgangersoversteekplaatsen de verkeersveiligheid op deze schoolroutes zullen verbeteren.

“Het is zo belangrijk dat leerleerlingen op een veilige manier hun woon-schooltraject kunnen afleggen. Kleinere ingrepen die de verkeersveiligheid op korte termijn kunnen verhogen in de buurt van een schoolomgeving of op een schoolroute willen we dan ook zo snel mogelijk uitvoeren”, zegt minister Peeters.
  • In Bilzen op de N730 ter hoogte van meterpunt 13,611
  • In Alken op de N754 ter hoogte van kilometerpunt 9,332
  • In Diepenbeek op de N2 ter hoogte van kilometerpunt 77,932
  • In Heers op de N784 ter hoogte van kilometerpunt 7,054
  • In Oudsbergen N76 ter hoogte van kilometerpunt 1,157
  • In Zonhoven op de N715 ter hoogte van kilometerpunt 1,953 en op de N72 ter hoogte van kilometerpunt 2,748
  • In Houthalen-Helchteren op de N719 ter hoogte van meterpunt 9,855

Lokale besturen kunnen ook een beroep doen op de subsidies ‘veilige schoolomgeving’ en ‘veilige schoolroute op gemeentewegen’ van minister Peeters. Binnen deze subsidies legt de Vlaamse overheid telkens één euro bij één geïnvesteerde euro door het lokale bestuur in ingrepen die de verkeersveiligheid moeten verhogen. 

Het is voor een fietser niet van belang of een schoolroute langs een gewestweg of een gemeenteweg ligt. De volledige route moet veilig gemaakt worden. Samen met de lokale besturen wil ik daar mijn schouders onder zetten”, duidt minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief