Nieuws

14 februari 2022

9 Vlaamse steden en gemeenten maken kans op titel Fietsgemeente/Fietsstad 2022

Negen Vlaamse steden en gemeenten zijn door het grote publiek genomineerd als kanshebbers voor de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2022. Met dit initiatief willen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, de VSV en de Vlaamse overheid in samenwerking met de Fietsersbond steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor veiliger en vlotter fietsverkeer. Minister Lydia Peeters zal de uiteindelijke winnaars bekendmaken tijdens het Fietscongres dat op 31 mei in Deinze plaatsvindt.

In een grote publieksbevraging konden alle Vlaamse fietsers het afgelopen najaar het fietsbeleid binnen hun gemeente beoordelen. In totaal brachten een kleine 20.000 deelnemers online een stem uit. 133 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten haalden de drempel van minstens 50 ingevulde enquêtes en kwamen daardoor in aanmerking om mee te dingen naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2022.

Welke steden en gemeenten behaalden de hoogste scores?

De drie gemeenten of steden die in de publieksbevraging binnen hun categorie de hoogste gemiddelde scores behaalden, zijn genomineerd als kanshebbers voor de titel:

  • Categorie 1 – steden en gemeenten met meer dan 50.000 inwoners:
    Genk, Leuven en Mechelen
  • Categorie 2 – steden en gemeenten met 20.000 tot 50.000 inwoners:
    Dilsen-Stokkem, Lommel en Mortsel
  • Categorie 3 –gemeenten met minder dan 20.000 inwoners:
    Lendelede, Peer en Zutendaal

Wie wint de titel?

In de tweede ronde, die deze maand van start gaat, bezoekt een onafhankelijk studiebureau de negen genomineerde steden en gemeenten om er een terreinonderzoek te verrichten. Experts maken daarbij een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid. De resultaten worden vervolgens beoordeeld door een vakjury, die per categorie beslist wie de winnaar wordt. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zal de drie winnaars bekendmaken tijdens het Fietscongres dat op 31 mei in Deinze plaatsvindt.

Minister Lydia Peeters: “Ik wil de negen genomineerden van harte feliciteren met de goede scores die ze in de publieksbevraging hebben behaald. Daarnaast wil ik graag alle Vlaamse steden en gemeenten die werken aan een sterk fietsbeleid in de bloemetjes zetten. Hen inspireren om een echte fietsgemeente te worden, is het grote doel van deze verkiezing. We willen hen ondersteunen, inzichten bieden, bezielen en stimuleren. Samen gaan we voor 300 Vlaamse fietsgemeenten!”

Fietsrapporten per gemeente

De 133 steden en gemeenten die in de eerste ronde werden beoordeeld, krijgen een fietsrapport met de resultaten van de bevraging. Het fietsrapport biedt interessante inzichten over de manier waarop fietsers het fietscomfort en de fietsveiligheid in de betrokken stad of gemeente beleven.

Alle fietsrapporten zijn beschikbaar op www.fietsgemeente.be.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief