Nieuws

12 oktober 2023

93% van de kruispunten langs gewestwegen zijn gedeeltelijk conflictvrij of beveiligd

Vandaag zijn er in Vlaanderen 1.728 verkeerslichtengeregelde kruispunten in het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters gaf in de commissie in het Vlaams Parlement mee dat bijna 93% van deze kruispunten vandaag al minstens gedeeltelijk conflictvrij zijn en/of voorzien van veiligheid verhogende maatregelen.

Op het vlak van conflictvrijheid worden de verkeerslichtengeregelde kruispunten ingedeeld in 3 categorieën, en dit op basis van de graad van de conflictvrijheid:

  • Volledig conflictvrij (380 kruispunt of 22%)
  • Semi conflictvrij en/of veiligheid verhogende maatregelen (1223 kruispunten of 71%)
  • Niet conflictvrij (125 kruispunten of 7%)

Via het Actieplan Verkeerslichten streeft AWV ernaar om jaarlijks 125 kruispunten te screenen en aan te passen. Op datum van 7 september 2023 werden er in totaal reeds 816 van de 1728 lichtengeregelde kruispunten in beheer van AWV gescreend en aangepast conform de principes van het Actieplan Verkeerslichten waarbij onder andere een maximaal conflictvrije lichtenregeling werd voorzien.

“Met Vlaanderen nemen we verschillende initiatieven om de lichtengeregelde kruispunten langs gewestwegen verkeersveiliger te maken. Het Actieplan Verkeerslichten is er daar één van. Jaarlijks worden op die manier gemiddeld zo’n 125 kruispunten maximaal conflictvrij gemaakt, dat is één kruispunt om de drie dagen. In 2022 werd een recordaantal van 142 kruispunten maximaal conflictvrij gemaakt”, zegt Vlaams minister Peeters.

Naast aanpassingen in kader van het Actieplan Verkeerslichten, worden er bovendien jaarlijks nog een groot aantal andere aanpassingen aan lichtenregelingen uitgevoerd naar aanleiding van meldingen, PCV beslissingen etc. In totaal worden op die manier jaarlijks op 350 tot 400 lichtengeregelde kruispunten aanpassingen doorgevoerd aan de lichtenregeling.

Afwegingskader voor conflictvrij regelen in Vlaanderen

Het uitgangspunt is altijd een volledig conflictvrije regeling, maar dat is niet altijd mogelijk omwille van bijvoorbeeld dichte bebouwing op een kruispunt. Om op een systematischemanier te werk te kunnen gaan, hanteert AWV een specifiek afwegingskader voor het conflictvrij regelen van de kruispunten in haar beheer.

“Het aanpassen van kruispunten is vaak maatwerk. Daarom dat we een ‘afwegingskader voor conflictvrij regelen in Vlaanderen’ hebben. Dat afwegingskader werd in 2022 nog bijgesteldom het aspect verkeersveiligheid nog meer te laten doorwegen bij het regelen van de verkeerslichten. Het nieuwe afwegingskader laat verkeersveiligheid nog meer primeren op doorstroming”, licht minister Peeters toe. “Ons voornaamste opzet is het beschermen van de actieve weggebruiker. Wat betekent iets langer wachten voor een automobilist of vrachtwagenchauffeur als we fietser en voetganger daarmee beschermen?”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief