Nieuws

9 april 2020

Aannemer Oosterweelwerken herstart vanaf 20 april

Vanaf 20 april gaat de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke op de schop. De aannemer vernieuwt er het wegdek van de noordelijke rijbanen. Het verkeer zal daardoor tijdelijk over 2 x 2 versmalde rijstroken moeten. Deze snelwegwerken maken deel uit van een grotere werf die initieel voor komende zomer was gepland, maar nu versneld worden uitgevoerd. Door de coronamaatregelen is het verkeer op de E17 immers sterk afgenomen. Aannemer Rinkoniên, die zich eerder genoodzaakt zag om de Oosterweelwerven Linkeroever & Zwijndrecht tijdelijk stil te leggen, wil nu van die verkeersarme periode gebruik maken om een werf met impact op het verkeer uit te voeren. Op die manier wordt de hinder voor de weggebruiker zo beperkt mogelijk gehouden.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters reageert tevreden op de heropstart van de werken aan de Oosterweelverbinding: “Op de snelwegen is er vandaag beduidend minder verkeer. De ideale periode dus om in veilige omstandigheden werken uit te voeren die het verkeer hinderen. Bovendien zijn infrastructuurwerken traditioneel een belangrijke motor van de economie en die injectie kunnen we vandaag als maatschappij wel gebruiken”, aldus Lydia Peeters.

Veiligheid voorop

Om ervoor te zorgen dat de werken ook veilig kunnen verlopen stelde de minister, in overleg met de sector, een memorandum op. Dat zoomt specifiek in op het naleven van de beschermingsmaatregelen op de werven. Social distancing en hygiënemaatregelen moeten te allen tijde gerespecteerd worden, ook in de woon-werkverplaatsingen.

Op de werf worden dan ook alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen om de hygiëne te garanderen voor alle werknemers. “We informeren vooraf alle arbeiders persoonlijk en voorzien op regelmatige afstand informatieborden en sanitaire stations met water, zeep en handgel”, zegt Anthony Casteels projectdirecteur van het aannemersconsortium Rinoniên. “Om de maatregelen rond social distancing na te kunnen leven, voorzien we apart vervoer voor de werknemers zodat ze niet allemaal samen in één voertuig zitten. Er wordt ook een Coronacoördinator aangesteld die dagelijkse inspectierondes op de werf uitvoert.”

Vernieuwing wegdek E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke

Vanaf maandag 20 april tot vrijdag 29 mei wordt het wegdek en de fundering van de noordelijke rijbanen van de E17 tussen de complexen Zwijndrecht en Kruibeke vernieuwd. Tijdens de werkzaamheden gaat dit deel van de snelweg dicht voor alle verkeer. Beide rijrichtingen rijden op de zuidelijke rijbanen op 2x2 versmalde rijstroken.

Omdat de noordelijke rijbanen buiten dienst zijn, is de oprit in Zwijndrecht voor verkeer richting Gent afgesloten. In Kruibeke is de afrit voor verkeer komende vanuit Antwerpen dicht. Plaatselijke omleidingen worden voorzien.

“We kiezen er in deze uitzonderlijke omstandigheden voor om de noordelijke rijbanen volledig af te sluiten”, licht Roland van Driel projectdirecteur bij Lantis toe. “Zo kunnen we de werkzaamheden niet alleen vervroegd maar ook versneld uitvoeren. We beperken de hinder tot 6 weken en zorgen ervoor dat de E17 begin juni terug over de volledige capaciteit beschikt.”

Momenteel werken we hard aan de randvoorwaarden om deze werf verkeersveilig en vlot te laten starten op 20 april. We anticiperen daarbij zowel op eventuele hogere verkeersintensiteiten in de maand mei als de lokale ontsluiting van woonkernen en bedrijvenzones in de nabije omgeving. Online bundelen we alle informatie op www.oosterweelverbinding.be/linkeroever.

Bouwheer Lantis wenst het aannemersconsortium Rinoniên en de arbeiders nadrukkelijk te bedanken voor hun inzet om deze werf vervroegd op te starten en versneld uit te voeren.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief