11 september 2024
Minister Peeters: “Participatie is de fundering van de definitieve…
Lees meer
Nieuws
2 augustus 2023
Het Agentschap Wegen en Verkeer start maandag 7 augustus 2023 alweer acht wegenprojecten op, verspreid in de provincie Limburg. Het gaat om de herinrichting van kruispunten in Rekem en Borgloon, nieuw asfalt in Zutendaal, veilige oversteekplaatsen in Tongeren, fietssuggestiestroken in Tessenderlo en bushaltes in Leopoldsburg. Onze mensen vliegen er na het zomers bouwverlof weer stevig in om de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor alle weggebruikers te verhogen. De werken gaan steeds gepaard met lokale verkeershinder. Werken nabij schoolomgevingen worden voor de start van het nieuwe schooljaar geheel of gefaseerd afgewerkt.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Het is goed dat we in de vakantieperiode zoveel werven op Limburgse schoolroutes en andere punten kunnen opstarten. Er is minder verkeer en iets meer kans op goed weer waardoor de werken kwalitatief en efficiënt uitgevoerd kunnen worden. Zo blijven de veiligheid van alle weggebruikers en modernisering van onze weginfrastructuur er jaar na jaar op vooruit gaan."
Eind augustus starten er nog meer wegenwerken op andere locaties. Na verdere afstemming volgt hierover later meer perscommunicatie.
In onderstaande zes gemeenten start het agentschap volgende week met wegenwerken.
Het zuidelijk fietspad vanaf de Grootloonstraat tot vlak na de bushalte van deSint-Truidersteenweg en het noordelijk fietspad op de Tongersesteenweg (N79a) richting Borgloon, worden aangepast naar één dubbelrichtingsfietspad aan de zuidkant. Er komt ook een verlichte fietsoversteekplaats met middenberm tussen de bushaltes. Aan de Grootloonstraat zal het tweerichtingsfietspad bereikbaar blijven via een bestaande oversteekberm. Op de Tongersesteenweg, richting Borgloon-centrum, zal het dubbelrichtingsfietspad ook uitmonden in een nieuwe en verlichte oversteekplaats. De voetoversteek richting de supermarkt komt hierdoor te vervallen.
De noordelijke bushalte ‘Borgloon Sint-Truidersteenweg’, richting Borgloon, wordt aangepast naar een verhoogde, en vlot toegankelijke halte. Aan de parkeerzone langs de ventweg zullen voertuigen na de herinrichting grotendeels langs elkaar gestationeerd worden. Er blijft plaats voor een 11-tal voertuigen.
Dit MIA-project duurt een 3-tal maanden. Voor meer informatie over de minderhinder-maatregelen, check wegenenverkeer.be/borgloon.
De bypass met oversteek aan het kruispunt Steenweg x Frans Kusterslaan, richting Lanaken, verdwijnt. Voortaan kan men binnen de verkeerslichten rechtsaf draaien naar de Frans Kusterslaan. Zo worden de kruisende verkeersbewegingen van alle weggebruikers beter gebundeld. De nabijgelegen oversteekplaatsen worden uitgebreid voor fietsers, verlicht en enkele meters verplaatst. De fietspaden worden in een vloeiende beweging verbonden met de zijstraten en oversteken.
Na de herinrichting krijgt het kruispunt nog een nieuwe asfaltlaag en dienen de verlichtingspalen verplaatst te worden. De verkeerslichten worden omgebouwd naar een slimme lichtenregeling om een veilige en vlotte verkeersdoorstroming te optimaliseren. In een latere fase komt er aan de Populierenlaan ook een Hoppinpunt.
De werken duren een 2-tal maanden en worden in drie fases uitgevoerd. Voor meer informatie over de minderhinder-maatregelen, check wegenenverkeer.be/lanaken.
De voetoversteek aan de Keversstraat wordt zuidelijker ingericht, er komen geleidingstegels om de toegankelijkheid te bevorderen en een plantvak zal wildparkeren tegengaan. De aantakking van de Keversstraat op de gewestweg wordt meer haaks gemaakt met een stopstreep waardoor verkeer komende uit de zijstraat verplicht dient te stoppen om voorrang te verlenen aan andere weggebruikers.
Aan de Oude Kerkhofweg wordt de aantakking ook aangepast en voorzien van een stopstreep. Daar wijken twee parkeerplaatsen voor een veilig voetpad met omliggende groenzones. De oversteek wordt enkele meters richting Tongeren centrum verplaatst waardoor scholieren slechts één keer de weg dienen over te steken.
De werken duren een 3-tal weken en worden buiten de spitsuren, tussen 9 en 15 uur uitgevoerd.
Voor meer informatie over de minderhinder-maatregelen, check wegenenverkeer.be/tongeren.
De oversteekplaats op de Beringsesteenweg, tussen de Hoekstraat en de rotonde in Heppen, wordt uitgebreid voor fietsers en voorzien van ledverlichting. Er komen bijkomende anti-parkeerpalen om ongepaste keerbewegingen tegen te gaan. De werken duren een 3-tal weken. Voetgangers en fietsers kunnen rond de werfzone of lokaal omgeleid worden. Doorgaand verkeer blijft in beide richtingen mogelijk. In de werfzone geldt wel een parkeerverbod.
Op de Diestersteenweg nabij de Fernand Van Baelstraat worden nieuwe, verhoogde bushavens inclusief schuilhuisje aan beide kanten van de weg gerealiseerd. Hierdoor verdwijnen er enkele parkeerplaatsen. De nieuwe stopplaatsen worden conform de huidige normen op het vlak van veiligheid, toegankelijkheid en comfort ingericht. De werken duren een 2-tal weken, eerst wordt de bushalte richting Heppen aangelegd. Fietsers zullen tijdelijk op de rijbaan en een lokale omleidingsroute geleid worden. Doorgaand verkeer blijft in beide richtingen mogelijk. In de werfzone geldt een parkeerverbod.
Voor meer informatie, check wegenenverkeer.be/leopoldsburg.
Op de Hoogstraat, vlak voor de rotonde richting de Genkerweg, worden de asfaltonderlaag en -toplaag over zo’n 800 meter in beide rijrichtingen vervangen. De werfzone wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer volgt in beide richtingen een omleiding via de Molenblookstraat (N730) en Daalstraat. Het wordt aangeraden om voertuigen tijdig buiten de werkzone te parkeren.
Bij de aantakking van de Maastrichterstraat met de 15 Augustusstraat op de rotonde in Gewaai, wordt enkel de toplaag vervangen. Het verkeer wordt daar kortstondig omgeleid over de 15 Augustusstraat, Sprinkelestraat en Maastrichterstraat. Tussentijds kan het verkeer aan een vertraagde snelheid over het gefreesde wegdek rijden.
De renovatiewerken duren samen een 5-tal dagen en worden tussen 7 en 17 uur uitgevoerd vanaf 7 augustus. Voor meer informatie, check wegenenverkeer.be/zutendaal.
Vanaf het kruispunt met de Geelsebaan/Rodeheide (N126) tot aan het einde van de bebouwde kom, zo’n 200 meter noordwaarts, worden er op de Neerstraat aan beide zijden van de weg fietssuggestiestroken aangebracht. Zo krijgen fietsers een duidelijke plaats in het wegbeeld. De werken duren een 4-tal dagen.
Op de Neerstraat kan voor en na mobiele werken, gedurende enkele dagen een lokale omleiding richting Tessenderlo gelden. Tussen 6 en 18 uur geldt er langs weerskanten een parkeerverbod in de werkzone.
Voor meer informatie, check wegenenverkeer.be/tessenderlo.