Nieuws

15 december 2022

Adviesronde en infomarkten nieuwe fase Noord-Zuid Limburg

Op 22 april 2022 heeft de Vlaamse Regering beslist dat er twee tunnels komen onder de Grote Baan in Houthalen-Helchteren en een elektrische trambus van Noord-Limburg tot Hasselt. “Na die beslissing is de uitwerkingsfase gestart. Dat is de laatste fase van het complex project, voor we aan de werken beginnen”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “In de uitwerkingsfase worden de plannen verder uitgewerkt tot een uitvoerbaar project tegen 2024. Daarbij willen we blijven inzetten op dialoog en samenwerking met alle belanghebbenden. Want samen geraken we verder en zo gaat het vooruit met Noord-Zuid. De projectonderzoeksnota is de eerste stap van de uitwerkingsfase.” Van 9 januari tot en met 7 februari 2023 kan iedereen de nota raadplegen en erop reageren. Naar aanleiding daarvan organiseert het projectteam vanaf 10 januari vijf infomarkten in Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Zonhoven, Pelt en Hasselt.

De projectonderzoeksnota beschrijft het verdere verloop van het proces, het project zelf en het geïntegreerd onderzoek dat hierop volgt. Het voorkeursalternatief wordt nu immers verder geconcretiseerd. Tijdens het geïntegreerd onderzoek worden verschillende aspecten van het project bekeken. Welke varianten en/of alternatieven worden nog onderzocht? Waar zullen de vrije bedding en de haltes van de trambus liggen? Waar komen de tunnelmonden precies? Welke maatregelen worden er getroffen voor de omgeving? Welke herbestemmingen zijn er nodig? Via het geïntegreerd onderzoek krijgt het projectontwerp steeds meer vorm.

Vijf infomarkten in januari

Om iedereen te informeren over de inhoud van de projectonderzoeksnota organiseert De Werkvennootschap vijf infomarkten in de betrokken gemeenten. Elke infomarkt zal focussen op dat gedeelte van de projectonderzoeksnota dat voor die gemeente en omliggende gemeenten relevant is. Uiteraard zijn ook inwoners van de naburige gemeenten welkom op onze infomarkten. Reserveer vooraf je tijdslot via noordzuidlimburg.be/infomarkt.

 • Dinsdag 10 januari – Gemeentehuis NAC, Pastorijstraat 30, Houthalen-Helchteren 
 • Woensdag 11 januari – De Schans, Schansplein 1, Hechtel-Eksel
 • Maandag 16 januari – Corda Campus, Kempische Steenweg 293/16, Hasselt
 • Dinsdag 17 januari – Evenementenhal, Rozenkransweg 4, Zonhoven 
 • Woensdag 18 januari – Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Pelt

De 20 meter lange maquette van het projectvoorstel voor de zone Houthalen-Helchteren kan je vanaf 10 januari in het NAC in Houthalen gaan bekijken. Na de infomarkten zal ook een digitale toelichting gepubliceerd worden op de projectwebsite, voor wie niet aanwezig kon zijn.

Eindresultaten geïntegreerd onderzoek in najaar 2023

De projectonderzoeksnota kan van 9 januari tot en met 7 februari 2023 ingekeken worden. Reageren op de nota kan via noordzuidlimburg.be/raadpleging of via de stad- en gemeentehuizen van Hasselt, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Peer, Pelt en Zonhoven. Op basis van de ontvangen adviezen en reacties komt er een geactualiseerde projectonderzoeksnota. Die zal in het voorjaar op de projectwebsite verschijnen. Daarna start het geïntegreerd onderzoek. In het najaar worden de eindresultaten daarvan voorgesteld.

Ook in uitwerkingsfase volop inzetten op participatie

De cocreatieweek van september 2022 maakte het al duidelijk: de trend van intensieve participatie wordt voortgezet in de volgende fase van het project. 

“We vinden het belangrijk dat alle inwoners verder kunnen meedenken over de toekomst van de Noord-Zuid", vertelt minister Peeters. 

In het najaar werden al verschillende buurtateliers georganiseerd door het projectteam. Ook voor 2023 wordt bekeken hoe de lokale kennis goed benut kan worden in de verdere uitwerking van het project.

  Meer nieuws

  Graag op de hoogte blijven?

  Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief