Nieuws

31 januari 2020

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust neemt beheer van DeWaterbus over

De opstart van DeWaterbus in 2017 was een initiatief van het Havenbedrijf van Antwerpen om een alternatief te bieden aan de medewerkers voor de filelast. Op korte tijd werd DeWaterbus een echt volwaardig vervoersalternatief voor het woon-werkverkeer. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) erkent de groeimarche van het personenvervoer over water. Dat vertelde ze vandaag in de commissie Mobiliteit: “DeWaterbus ondersteunt de Modal Shift, daarom onderschrijft het Vlaams regeerakkoord de overname in het beheer van DeWaterbus door het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.”

Het Vlaamse gewest voorziet van 2020 tot en met 2024 middelen voor de exploitatie van DeWaterbus in de vervoerregio Antwerpen. Zoals aangegeven in de beleidsnota van minister Lydia Peeters wordt personenmobiliteit over water geoptimaliseerd door het beheer in handen te geven van één overheidsentiteit, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust die zal instaan voor dit beheer. Voorheen was dat het havenbedrijf Antwerpen.

Deze overname moet zorgen dat de personenmobiliteit georganiseerd kan worden op een duidelijke en kostenefficiënte manier. “DeWaterbus zal varen volgens de principes van Vervoer op maat, hierdoor zal de Vervoersregioraad bepalen welk traject zal worden afgelegd. Zij zullen ook bekijken of de route in de komende jaren wordt uitgebreid of ingekort.” zei Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters op vraag van Vlaams parlementslid Maarten De Veuster. De Veuster vroeg of de minister rekening hield met de doorstart van DeWaterbus op het Albertkanaal eenmaal de Oosterweelwerken op gang komen.

“In de toekomst is het aan de verschillende vervoerregio’s welke verbindingen over water kunnen bijdragen tot een betere mobiliteit in de regio. Het havenbedrijf Antwerpen heeft reeds een evaluatie gedaan van hun routes. Het proefproject op het Albertkanaal is tijdelijk stopgezet omwille van de lage en verder dalende gebruikscijfers op het traject. De minister benadrukt dat er steeds gekeken wordt in functie van de reiziger, “Zo krijgt DeWaterbus er deze zomer twee nieuwe haltes bij op de rechteroever, nabij het Havenhuis (Royerssluis) en verder in de haven nabij de Boudewijnsluis”.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief