Nieuws

17 juli 2020

Akkoord voor verdere tariefintegratie in GEN-zone rond Brussel

Naast de al bestaande JUMP en MTB-vervoersbewijzen wordt nu de nieuwe tariefintegratie JUMP+ en MTB+ geïntroduceerd voor een grotere zone rond Brussel, een gebied van ongeveer 11,5 km rond de Grote Markt van Brussel. “Dit past in de doelstelling van de Vlaamse regering om in de Vlaamse Rand een ambitieuze verschuiving in de vervoerswijze-keuze te realiseren, zodat tot 50% van de verplaatsingen met duurzame vervoersmiddelen gebeurt” ,duidt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

In de tariefzone Brussel bestaan er 3 types geïntegreerde vervoersbewijzen: het MTB-abonnement, JUMP-tickets en de 10-rittenkaart. De tariefzone Brussel is voor elk van de 4 openbaarvervoeroperatoren De Lijn, MIVB, TEC en NMBS verschillend, maar dekt in het overlappende gedeelte het Brussels Hoofdstedelijke gewest af. Met het MTB-abonnement, JUMP-tickets en de 10-rittenkaart kan een reiziger binnen deze zone gebruik maken van de diensten van de 4 maatschappijen.

De nieuwe geïntegreerde tarieven Jump+ en MTB+ geven toegang tot alle verplaatsingen op voertuigen van de vier operatoren in de zone die werd vastgelegd in een gebied met een straal van ongeveer 11,5 km rond de Grote Markt van Brussel, met uitzondering van de bediening van Brussels-Airport. De bestaande geïntegreerde tarieven JUMP en MTB behouden ook hun huidige regels inzake gebruik en zones, ook de huidige tarieven van de operatoren blijven bestaan.

  • Legende: Roze zone = zone Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • Roze + blauwe zone = huidige zone JUMP/MTB
  • Gele zone = uitgebreide zone (tweede gordel) Jump+/MTB+
  • +++: trajecten van MIVB buiten Brussels Hoofdstedelijk Gewest en waar vandaag JUMP en alle MIVB-vervoerbewijzen gelden

Voordelen

Voor de reizigers die in deze zone wonen gaat dit een voordeel zijn indien ze vandaag een abonnement van twee of meer vervoerders hebben. Voor kaart- of ticketreizigers zal het vooral het gebruiksgemak zijn dat toeneemt, doordat ze met één vervoersbewijs alle beschikbare vervoersmiddelen kunnen nemen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Dit is alweer een goed voorbeeld van tariefintegratie, ook kan dit zeker worden meegenomen in de uitwerking van de vervoersplannen in de verschillende vervoersregio’s. Deze slimme mobiliteitsoplossing moet ervoor zorgen dat er een verschuiving komt in de vervoerswijze-keuze in de Vlaamse Rand, zodat de helft van alle verplaatsingen met duurzame vervoersmiddelen gebeuren.

Nieuw: JUMP+ en MTB+

JUMP+ 1 rit

3 euro

JUMP+ 10 ritten

15 euro

MTB+ 1 jaar

775 euro

MTB+ maand

74 euro

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief