Nieuws

17 mei 2022

Al 60 steden en gemeenten vroegen een regenboogzebrapad aan

Vlaams minister Lydia Peeters: “Duidelijk signaal in het straatbeeld dat discriminatie, intimidatie en geweld niet worden getolereerd”

“Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). In heel Vlaanderen worden er dan verschillende acties opgezet om aandacht te vragen voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Sinds eind 2021 kan elk lokaal bestuur, op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters, een regenboogzebrapad laten aanleggen door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Zo zetten we vanuit Vlaanderen de inclusiviteit letterlijk mee in de verf. Al 60 steden en gemeenten vroegen een regenboogzebrapad op een gewestweg aan. Een belangrijk signaal want iedereen moet zich kunnen thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Zo geven we een duidelijk teken in het straatbeeld dat discriminatie, intimidatie en geweld, op welke grond dan ook, niet worden getolereerd."

Ieder lokaal bestuur kan één aanvraag indienen bij AWV om een regenboogzebrapad aan te leggen en te laten onderhouden op een gewestweg. Verschillende van de aangevraagde regenboogzebrapaden werden al uitgevoerd op het terrein maar ook de komende weken worden er nog enkele gerealiseerd.

Lokale besturen kunnen ook nog steeds een aanvraag indienen. Het zou een positieve boodschap zijn mochten we volgend jaar in elke Vlaamse stad of gemeente een regenboogzebrapad in het straatbeeld zien”, aldus minister Peeters.
Dit initiatief komt ook de uniformiteit ten goede. "Het zebrapad wordt uitgerust met als achtergrond een regenboogvlag. De inkleuring gebeurt op gewestwegen op een uniforme manier: wit / kleur / wit / kleur / … Zo zetten we vanuit Vlaanderen de inclusiviteit letterlijk mee in de verf. Ik hoop dat we dat op veel plaatsen gaan zien", duidt minister Peeters.

Welke stad of gemeente heeft een regenboogzebrapad aangevraagd? Zie Overzicht met locaties.pdf

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief