Nieuws

2 juni 2024

Al meer dan 41.000 laadequivalenten (CPE): doelstelling voor 2025 nu al behaald

In 2025 moest de teller in Vlaanderen op 35.000 laadequivalenten (CPE) staan en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft deze doelstelling vandaag al ruimschoots behaald. Op dit moment kan de EV-bestuurder rekenen op 41.105 laadequivalenten (CPE). “Het is niet enkel met een loze belofte gebleven. De vooropgestelde ambitie inzake laadinfrastructuur is behaald. Maar het werk is zeker niet af. We blijven ons verder inzetten om de transitie naar zero-emissie verder te faciliteren en zo Vlaanderen verder te positioneren als een toonaangevende speler. Met meer dan 41.000 laadequivalenten (CPE) zijn we de snelst groeiende regio qua laadinfrastructuur in Europa”, aldus minister Peeters.

In 2021 keurde de Vlaamse regering de visienota van Vlaams minister Lydia Peeters rond ‘Clean Power for Transport 2030’ goed met als doelstelling om het transport in Vlaanderen te vergroenen en de laadinfrastructuur verder uit bouwen.

Om de Europese doelstelling van 1 publieke laadpaal per 10 elektrische wagens te halen, stelde minister Peeters voor om tegen 2025 35.000 laadequivalenten (CPE) voor personenwagens te voorzien en 100.00 laadequivalenten (CPE) tegen 2030.

“Bij de bekendmaking van deze doelstellingen was er veel ongeloof. 35.000 laadequivalenten (CPE) tegen 2025 was te ambitieus, maar kijk waar we nu staan. 41.105 laadequivalenten (CPE) wat goed is voor maar liefst 43.665 laadpunten waarvan 41.650 trage laadpunten, 576 snellaadpunten en 1439 ultrasnellaadpunten”, zegt minister Peeters. “Ik heb geen dag gewacht en ben in 2021 meteen aan de slag gegaan. Zo heb ik verschillende succesvolle projectoproepen voor (semi-)publieke laadinfrastructuur uitgeschreven waarbij laadinfrastructuur op private grond geplaatst werd maar publiek toegankelijk gemaakt werd, aanspraak kon maken op financiële ondersteuning. Daarnaast heb ik er ook voor gezorgd dat de uitrol van publiek toegankelijke laadpunten op openbaar domein in Vlaamse steden en gemeenten versneld werd via de concessie met TotalEnergies en ENGIE. Via deze concessie heb ik het mogelijk gemaakt dat zowel burgers als lokale besturen laadpalen kunnen aanvragen in hun buurt of op strategische locaties.”

(Ultra)snellaadinfrastructuur langs grote verkeersassen

Vlaams minister Peeters stelde ook de doelstelling om elke 25 km (ultra)snellaadinfrastructuur langs de snelwegen en grote verkeersassen in Vlaanderen te hebben. Hiermee ging de minister verder dan de Europese doelstelling die ligt op 60 km. Vandaag kunnen mensen al op 95 locaties langs of in de buurt van snelwegen hun wagen opladen, goed voor 3.512 laadpuntequivalenten (CPE). Tegen eind 2025 komen er zelfs nog 35 locaties bij, wat het totaal brengt op 130 locaties. Hiermee haalt Vlaams minister Lydia Peeters ruimschoots en vroeger dan voorzien de opgelegde Europese doelstellingen voor laadinfrastructuur voor personenvervoer.

“Nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen zijn drie kernwoorden op het vlak van laadinfrastructuur. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze overal snel en dichtbij kunnen laden. Tegelijk willen we met voldoende laadplaatsen het vertrouwen in EV-voertuigen vergroten waardoor de drempel om over te stappen op elektrisch rijden wordt verlaagd. Daarom moeten we blijven investeren in de uitrol van laadinfrastructuur en ons nu focussen op de doelstelling van 2030”, besluit minister Peeters.

Meer innovatie in zero-emissietechnologieën nodig

Van Europa moet België zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 47 procent verlagen. Volgens recente berekeningen van het Federaal Planbureau zullen we die doelstelling met de huidige plannen niet halen. Lydia Peeters is daarom overtuigd dat Vlaanderen resoluut moet kiezen voor meer innovatie in zero-emissietechnologieën.

Minister Peeters trekt daarom volop mee aan die de kar en zet sterk in op innovatie en technologische vooruitgang om de klimaatuitdagingen aan te pakken: “Als snelst groeiende regio qua laadinfrastructuur en met de enorme stijging in het marktaandeel van elektrische wagens mede dankzij de steun incentive vanuit Vlaanderen, zien we dat het beleid werkt maar er zijn nog heel wat uitdagingen. Een volgende stap zijn bijvoorbeeld de vergroening van de vrachtwagenvloot. Met VIAVIA ‘Vrachtvervoer Intelligent Aanpassen en Vergroenen via een Integrale Aanpak’ zetten we via verschillende sporen in op het verduurzamen van de transportsector. Denk aan een aankoopondersteuning en ondersteuning bij de uitrol van (innovatie toepassingen) laadinfrastructuur voor zware vracht. Alleen met méér blauwgroene groei, kunnen we én de klimaatdoelstellingen halen én onze economie versterken.”

Tot slot zullen in 2024 reeds 5 snelwegparkings uitgerust worden met laadinfrastructuur voor vrachtwagens. Een aantal concessies zitten in de pijplijn waarbij de laadinfrastructuur ten laatste in 2025 operationeel moet zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in al haar toekomstige concessieovereenkomsten een verplichting tot het voorzien van laadinfrastructuur voor vrachtwagens opleggen. Zo worden de belangrijkste vrachtvervoerassen voorzien van laadinfrastructuur voor vrachtwagens.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief