Nieuws

1 mei 2020

Autokeuringsstations weer open voor iedereen

Vanaf maandag 4 mei gaan de keuringsstations weer volledig open. Er dienen wel bijzondere maatregelen genomen te worden om de 392.000 uitgestelde autokeuringen vlot en veilig te laten verlopen. Daarom zal er een uitstel verleend worden tot 4 november voor wie niet naar de keuring kon gaan tijdens de corona-maatregelen en ook voor diegenen die vlak na de maatregelen naar de keuring moet gaan.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft een Ministerieel Besluit genomen om deze termijnen te regelen zodat de keuringsstations de tijd hebben om de achterstand weg te werken in veilige omstandigheden.

GOCA Vlaanderen VZW (groepering van erkende ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs) telt 43 keuringscentra. Deze zullen vanaf maandag 4 mei weer opengesteld worden voor iedereen. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen meteen zijn voertuig laat keuren, vandaar dat er ook uitstel wordt verleend”, zegt minister Lydia Peeters. “We gaan vanaf maandag van een huidige keuringscapaciteit van 23 procent naar 100 procent. Dat vergt heel wat organisatie van de autokeuringsstations.”

Het ministerieel besluit zal dus de aangepaste regeling vervangen die vanaf 20 april geldig was. Vanaf 20 april konden immers alle keuringen plaatsvinden behalve de periodieke keuringen van personenauto’s, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen onder de 3,5 ton met een groen keuringsbewijs. Zij kregen toen vier maanden uitstel.

De betrokken voertuigeigenaars ontvangen een nieuwe uitnodiging voor de autokeuring zodat de inhaalkeuringen kunnen gespreid worden op een geleide manier.‘’In totaal gaat het om 392.000 voertuigen die nog gekeurd moeten worden omdat er tijdens de noodmaatregelen niet gekeurd werd. Dat zijn er dus erg veel, er is een achterstand in te halen. Daarvoor wordt er zes maanden uitstel verleend tot 4 november. Je bent dus niet in overtreding als je rijdt met een nog niet gekeurd voertuig, dat gekeurd moest worden tussen 13 maart en 3 juni.”

Maandelijks worden er gemiddeld ruim 250.000 voertuigen gekeurd in Vlaanderen. Een aantal bijzondere veiligheidsmaatregelen rond Covid-19 zijn van kracht in de keuringsstations zodat de dienstverlening optimaal en veilig kan verlopen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief