Nieuws

12 maart 2020

Autonome shuttle op Terhills

Terhills ligt op de voormalige mijnsite van Eisden. Het is een gebied dat zich uitstrekt over 365 hectare. Een groot deel van het terrein is intussen omgevormd tot natuur en recreatie. De site zal nog meer bezoekers aantrekken door de komst van een vakantieresort in 2021.

De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) heeft plannen om samen met de Lijn en Flanders Make een autonome shuttle te laten rijden. Terhills bestaat uit verschillende deelprojecten waaronder het resort op het grondgebied van stad Dilsen-Stokkem en de gemeente Maasmechelen, het resort zal een kleine "stad" zijn, een perfecte proeftuin om slimme vervoerssystemen in real time op elkaar af te stemmen (shuttle, elektrische steps, e-bikes) over een traject van 4,2 km. Er komt ook een analyse van het consumentengedrag. De opgedane kennis zal dan later met potentieel geïnteresseerde spelers in Vlaanderen (ondernemingen, overheden) kunnen worden gedeeld.Het project heeft een totale kostprijs van ruim 4 miljoen euro. Vanuit EFRO wordt 789.799 euro ter beschikking gesteld. De bevoegde ministers Hilde Crevits en Lydia Peeters zijn principieel bereid ook bijkomende Vlaamse cofinanciering te voorzien.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters: ”Voor Dilsen-Stokkem en bij uitbreiding de hele Maaslandse regio is de toeristische site van Terhills midden in de natuur van groot economisch belang. Met dit plan van de drie partners kan Limburg een proeftuin worden voor slimme en innovatieve mobiliteitsprojecten zoals autonome voertuigen. In mijn beleidsnota gaf ik al aan dat ik de komende jaren van Vlaanderen een internationale koploper wil maken inzake geconnecteerde en autonome voertuigen. Ontwikkelingen en projecten als deze bieden mooie kansen op veiliger en vlotter verkeer.”

Vlaams minister van Innovatie Crevits: “De voormalige mijnsite Terhills combineert natuur en recreatie. In de toekomst zullen toeristen er in een vakantiepark kunnen verblijven. Er wordt gekozen voor duurzame verplaatsingen. Een elektrisch aangedreven zelfrijdende shuttle zal er worden getest. De partners Flanders Make, de Lijn en LRM staan in voor de kennisopbouw en -verspreiding. De uitwerking van het concept zal zowel een bijdrage leveren aan een klimaatvriendelijke mobiliteit als aan de attractiviteit van het vakantieresort”.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief