Nieuws

27 augustus 2021

Back2School: “Ministers Peeters op werfbezoeken door Limburg”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bezoekt in aanloop van het nieuwe schooljaar verschillende werken die kaderen in veilige schoolroutes en fietsveiligheid in o.a. Genk, Diepenbeek en Hasselt. “1 september staat voor de deur en veel jongeren leggen binnenkort weer hun woon-schooltraject te voet of met de fiets af. Veilige schoolroutes zijn voor ouders een essentiële voorwaarde is om hun kinderen zelfstandig naar school te laten stappen of trappen. Daarom voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op verschillende plekken in Limburg werken uit die kaderen binnen de aanpak van schoolroutes op gewestwegen of onze fietsrelance”, zegt minister Peeters.

Veilige schoolroutes

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en veel jongeren leggen binnenkort weer hun woon-schooltraject te voet of met de fiets af. Het verhogen van de verkeersveiligheid op deze trajecten is een essentiële voorwaarde om het stappen en trappen op een verantwoorde en duurzame manier aan te moedigen. Daarom lanceerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters exact één jaar geleden haar initiatief rond veilige schoolroutes. Minister Peeters bracht samen met de lokale besturen knelpunten in kaart langs gewestwegen en voorziet een subsidiesysteem voor steden en gemeenten, hiervoor werd 30 miljoen euro uitgetrokken.

In de zomermaanden werden op meer dan 20 plekken op schoolroutes langs gewestwegen in Limburg werken uitgevoerd o.a. in Tongeren, Bilzen en Oudsbergen. Daarnaast kregen de eerste lokale besturen ook al een subsidie uitgekeerd voor het aanpakken van schoolroutes langs gemeentewegen o.a. Zonhoven en Zutendaal. 

De verkeersveiligheidsstatistieken evolueren niet goed en omdat vooral de cijfers van de actieve weggebruikers de verkeerde richting uitgaan, besteden we aan hen extra veel aandacht binnen het nieuw Vlaams Verkeersveiligheidsplan. Dat moet ons helpen om het aantal verkeersdoden, zwaargewonden en verkeersslachtoffers in deze groep opnieuw te doen dalen.”, aldus Lydia Peeters. 

Fietsrelance

Minister Peeters zet daarnaast ook sterk in op veilige en comfortabele fietspaden, dat vraagt de nodige investeringen. 

“We willen de positieve fietstendens vasthouden en verder stimuleren om zo bij iedereen een fietsreflex te creëren. Mensen zullen nog meer fietsen als dit veilig kan. In Limburg worden er dit jaar voor 21 miljoen euro op meer dan 30 locaties verschillende werken uitgevoerd om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen sterk te verbeteren”, zegt Lydia Peeters

Op de N702 en Campuslaan in Diepenbeek en Hasselt worden de fietspaden aangepakt, hobbelige klinkers en betonovergangen worden vervangen door asfalt en de overgangen worden wegwerkt.

Deze snelle en kordate aanpak kadert in het MIA-verhaal dat de uitvoering van het verkeerveiligheidsplan een extra boost moet geven. 

“Met MIA (Mobiliteit Innovatief Aanpakken) pakken we de verkeers(on)veiligheid sneller, samen en alert aan. Dit betekent: luisteren naar burgers en naar openbare besturen, versneld overgaan tot uitvoering en permanent monitoren. De bedoelingen zijn duidelijk. We willen zo snel mogelijk naar nul verkeersslachtoffers. In verkeersveiligheid is elk cijfer hoger dan nul immers een slecht cijfer. Niemand verdient het om te sterven op de openbare weg. MIA zal ons hierbij helpen. Falen is geen optie”, duidt minister Peeters.

Tips & tricks voor een veilige start van het nieuwe schooljaar

  • Wacht niet tot 1 september om naar school te fietsen. Oefen nu al de schoolroute samen met je kind, zo leert hij of zij het parcours kennen.
  • Kies voor een veilige en comfortabele schoolroute, en dat is misschien niet noodzakelijk de snelste of de kortste weg. Denk als ouder goed na wanneer je de route uitstippelt en leg de route zelf zeker ook even af.
  • Vertrek ruim op tijd met de fiets of te voet, want haast en spoed is zelden goed…
  • Helm en fluo zien wij bij alle actieve weggebruikers heel graag, zichtbaarheid in het verkeer is zo belangrijk.
  • Kijk de fiets na: pomp de banden op, werken de remmen, staat het stuur en zadel hoog genoeg, werken de bel en de lichten?

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief