Nieuws

1 april 2019

Bijna 10.000 woonmeters in de strijd tegen Energiearmoede

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters gaat 9750 woonmeters verdelen via de energiescans. De woonmeter geeft naast de temperatuur en de luchtvochtigheid in een woning via eenvoudige icoontjes ook aan wanneer de woning moet verlucht of verwarmd worden. Het toestel is uitermate geschikt voor kwetsbare gezinnen. Daarom wil Vlaams minister van Energie Lydia Peeters de woonmeter vanaf nu ook aanbieden als hulpmiddel voor energiebesparing bij energiescans: “Door de temperatuur en de luchtvochtigheid zichtbaar te maken, passen mensen sneller hun gedrag aan. Daardoor verbetert hun wooncomfort en verlaagt vaak hun energiefactuur. De woonmeter is zo een eenvoudig maar zeer doeltreffend instrument in de strijd tegen energiearmoede.”

De woonmeter werd ontworpen door armoedevereniging Samenlevingsopbouw. Het gaat om een thermo-hygrometer die is uitgebreid met eenvoudige iconen. Die geven aan wanneer de bewoner zijn woning best even verlucht of verwarmt om schimmelvorming te voorkomen en het binnenklimaat gezonder te maken. De meter helpt ook om bewuster om te gaan met energie. Ook wie het Nederlands niet of nauwelijks machtig is, kan de woonmeter makkelijk gebruiken.

Samenlevingsopbouw verdeelde de voorbije jaren bijna 8000 woonmeters bij kwetsbare gezinnen. Lokale besturen, huisvestingsmaatschappijen en sociaal verhuurkantoren konden intekenen op een groepsaankoop en de woonmeter zo goedkoper verkrijgen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters koopt nu bijkomend 9750 woonmeters aan om die te verdelen via organisaties die een energiescan uitvoeren.

“De woonmeter heeft zijn succes al bewezen. Daarom wil ik het systeem nog meer verspreiden over gans Vlaanderen. In de eerste plaats bij kwetsbare gezinnen, maar eigenlijk heeft iedereen er baat bij”, meent Lydia Peeters.

Energiescans

Kwetsbare gezinnen kunnen al langer een adviseur laten langskomen die een energiescan van hun woning uitvoert en tips geeft om energie te besparen. Daarnaast heeft een gezin recht op een aantal gratis energiebesparende materialen als die nuttig zijn: een spaardouchekop, radiatorfolie en buisisolatie. In de toekomst kan een bewoner dus ook voor een woonmeter kiezen.

Lydia Peeters: “De woonmeter is geniaal in zijn eenvoud: hij helpt bewoners om inzicht te krijgen in hun energieverbruik. Hij leert om een woning correct te verwarmen en te verluchten. Het binnenklimaat wordt zo gezonder en vaak scheelt het ook een slok op de borrel op de energiefactuur.”

Vandaag stelde minister Lydia Peeters de woonmeter aan het grote publiek voor in een woning in Hasselt. Daar was ook Sandra Claes uit Turnhout aanwezig, die al enkele jaren gebruik maakt van een woonmeter. “Toen ik de woonmeter ontving, nam ik meteen de proef op de som. Ik plaatste de woonmeter in mijn slaapkamer. ’s Morgens werd ik wakker bij een temperatuur van 4°C en 80% luchtvochtigheid. Daar schrok ik toch van. Het deed me beseffen dat ik op zoek moet naar een gezondere woning.”

Energiearmoede

In Vlaanderen kampt bijna 1 op de 5 gezinnen met energiearmoede. De Vlaamse regering zet in op het verminderen hiervan en financiert de aankoop van de woonmeters vanuit de begroting van energiearmoede. Een woonmeter kost 15 euro; in totaal kost de aankoop dus 146.250 euro. Maar voor de ontvanger kost hij niets.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “De woonmeter zal de energiearmoede niet in één klap oplossen. Maar hij is wel een klein maar sterk wapen in de strijd die we ertegen voeren.”

Meer info: www.woonmeter.be

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief